Математик с лоша прогноза за ковид ситуацията

Зеленият сертификат не действа, вече сме в румънския сценарий, според Кунчев.

Ако мерките не се затегнат, може да стигнем до 10-20 хиляди нови случаи на коронавирус за денонощие през ноември и декември. Това каза математикът проф. Огнян Кунчев в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

По думите му болниците у нас са на ръба. „Седмичните данни показват, че заболеваемостта хвърчи нагоре. Имаме официално регистрирани 710 интензивни легла и 9000 Ковид легла. Това са границите на нашата система. В момента те са почти запълнени“, обясни Кунчев. Откриването на нови легла е свързано с екипи, които трябва да ги обслужват, а такива няма, посочи Кунчев.

Според него зеленият сертификат е разумно решение, но ако мярката се спазва. „Наблюдението на много хора е, че той не функционира, както трябва. Когато се включи нова мярка, са нужни поне две седмици, за да видим резултат“, поясни математикът.

Според него мерките трябва да станат по-рестриктивни, за да има резултат. Връщането на учениците в присъствена форма на обучение ще има негативен резултат върху заболеваемостта, смята Кунчев.

Според прогнозите до 10 дни ще имаме по 170 починали от коронавирус на ден. Заразените регистрирани на дневна база ще бъдат 7000 случая, а реалният им брой ще бъде около 20 000./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram