Мария Габриел не се сети да покани нито един духовник от БПЦ за тържествената литургия в Желязната църква в Истанбул на Архангеловден

Външният министър Мария Габриел и министърът на културата Кръстю Кръстев посетиха Желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул в сряда, 8 ноември, и присъстваха на литургията, с която бяха открити тържествата за 125-ата годишнина от освещаването на Желязната църква през септември 1898 г от Екзарх Йосиф I. Литургията бе водена от митрополита на Силиври Максим и архимандрит Харалампий Ничев, който е служител на Вселенската патриаршия. На литургията не е бил поканен нито един представител на Българската православна църква (БПЦ), което е скандално от канонична и дипломатическа гледна точка.

Това е не просто учудващо, но и скандално, имайки предвид факта, че българската желязна църква „Св. Стефан“ в Истанбул е символ на борбата през Възраждането за българска църковна независимост, увенчана със създаването на Българската Екзархия. През 1898 г. храмът е осветен лично от Екзарх Йосиф I. При посещението на двамата министри в Желязната църква религиозният ритуал на Архангеловден е бил отслужен от гръцки духовници. Лишени от познания за символното значение на Желязната църква, никой от двамата дори не се е сетил да покани представител на Българската православна църква и да издейства службата да се извърши от неин представител. Двамата министри твърдят, че „с вярата си можем да опазим културно-историческото ни наследство“, но дори не осъзнават, че с невежеството си не само демонстрират неуважение към БПЦ, която е носител на мисията и делото на Българската Екзархия, но и пренебрегват националните ни традиции богослужението да се извърши от представители на БПЦ, а не от чужди духовници.

Източник: „Гласове“  

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram