Манолова: Щабът сутрин съобщава за жертви, Борисов вечер пее «Корона, чао»

„Оперативният щаб се справя добре и за това красноречиво говорят числата – броят на заразени и ниската смъртност. Не трябва, обаче, да забравяме, че Националният оперативен щаб е консултативен орган, а отговорността за това как се прилагат предложените мерки е на правителството“. Това заяви председателят на гражданското движение „Изправисе.Бг“ Мая Манолова.  

„Напоследък наблюдаваме следната ситуация – инсталирали са щаба всяка сутрин, а понякога и вечер да ни съобщава тревожни новини – брой заразени и починали, а през деня премиерът спокойно пее в джипа „Корона чао“, снима се с багери и раздава пари през прозореца“, допълни тя.

Според нея не бива да се забравя, че отговорността е на правителството, защото сме държава, която се управлява от правителство, а не от оперативен щаб.

„Ако има пропуски, то те са от липсата на последователност при прилагане на мерките“, уточни Манолова.

„Едва ли хаосът – отварям-затварям пазарите, отварям-затварям парковете, носите-не носите маски, се е случил на много места. Проблемът по-скоро е в опита на премиера да се хареса на всички. В момента, в който има реакция срещу някоя от мерките и заповедите на здравния министър, то тя се променя, изменя, отменя, така че всички да са доволни. Очевидно в извънредна ситуация трябва да се проявява смелост и последователност, за да се постигат резултати“, категорична бе тя.

Според нея големият проблем е с липсата на икономически мерки и последователност в заявяването на социална и икономическа подкрепа, както за бизнеса, така и за домакинствата.

„Постоянно чуваме от премиера и финансовия министър само „Заеми, заеми, заеми“. Ако в други европейски държави дават стимули и подкрепа, в България даваме кредити и превръщаме бизнеса и гражданите в длъжници. Слушаме противоречивите прогнози – не излишък сме, на дефицит сме, нямаме пари, пестим ги, няма да ги хвърляме от вертолета. Реално това са парите на гражданите и излиза така, че властта ги пази от техните собственици и държавата преценява как да ги харчи. Тези, които изкарват парите, в момента нямат думата. От друга страна тези пари все пак стигат до избрани от властта субекти“, категорична бе Манолова, като уточни, че вчера е било избрано ръководството на ВиК Холдинг, с което започва харченето на 1 милиард лева капитал.

„Необходимо ли е точно сега, по време на извънредно положение, създаването на този холдинг?“, попита Мая Манолова, като беше категорична, че тази държавна структура, ще е напълно неефективна. „Решенията не трябва да се взимат централизирано, когато става въпрос за питейната вода на хората. Държавата управляваше язовир „Студена“ и той се оказа празен. След това държавата започна да строи водопровод, който няколко пъти аварира. Виждаме как държавата управлява язовирите“, каза тя и изрази мнение, че вина за кризата в Перник имат властите. Според Манолова гражданите искат общинско управление на ВиК дружествата, защото могат да го наблюдават и контролират. Бившият омбудсман заяви още, че ще иска ревизия на изхарчените пари чрез социална платформа, на която е председател – „ИЗПРАВИ СЕ.БГ“. През нея тя е призовала този 1 милиард лева, който според нея ще бъде изхарчен за техника и автомобили за ръководството на ВиК холдинга, вместо да бъде предоставен на българските предприятия безвъзмездно.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram