Любен Чаталов: Доброто кино умря някъде през 80-те години

Доброто кино умря някъде през 80-те години на миналия век, каза в интервю за БТА обичаният български актьор Любен Чаталов. „Вече се правят филми, в които да се свърши историята, да бъде гледана и веднага след това забравена, защото идва следващата“, обясни актьорът. 

За радост обаче през последните години е започнало да се обръща все повече внимание на филмите – български класики. „Радвам се, че младите започнаха да гледат и харесват филми на режисьори като Въло Радев и Бинка Желязкова. Хората гледат и харесват филмите и си казват: „Ама той бил хубав филм“, но за съжаление вече няма кой да им го покаже и да им обясни“, смята Чаталов.

Любен Чаталов разкри, че е станал случайно актьор. В средата на 70-те години на ХХ век той заедно с Иван Иванов, също вече обичан актьор, започнали работа в метеорологичната служба на софийското летище. Там, обаче, работел и техният приятел Слави, който няколко години кандидатствал във ВИТИЗ, но все не го приемали. От слушане на репетициите му, Иван Иванов и Любен Чаталов наизустили всички етюди. Накрая Слави ги навил да кандидатстват заедно с него, на шега. Минали първи кръг, минали втори, трети, четвърти кръг и все чакали да ги скъсат. „Все успокоявах Иван, че накрая ще видят, че за нищо не ставаме, и ще ни пуснат да си ходим“. Те, обаче, ги приемат. „Останахме да следваме, защото преценихме, че е по-добре да си студент, отколкото да работиш. Все щяха да видят, че за нищо не ставаме и да ни изгонят. Във втори курс обаче Иван Иванов засне „Всичко е любов“, аз пък заснех „Игра на любов“ и като тръгна… чак до днес…“

Той е категоричен, че няма филм, който да заема специално място в живота му. „Всичките са ми дечица. Не мога да кажа, че не обичам това, защото е леко куцичко като роля. Но то ми е детенце, аз съм го „родил“. Не може да не го обичаш“, смята актьорът.

Както БТА писа по време на десетото юбилейно издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино Любен Чаталов беше отличен със специалната награда за цялостен принос в киното. Отличието му беше връчено по време на официалното откриване на кинофестивала. По традиция актьорът откри своя звезда в Алеята на липите и засади свое липово дръвче.

Актьорът  е роден на 24 февруари 1950 г. в София. През 1978 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Дебютът му е във филма „Бумеранг“ от 1979 г., но голямата му популярност идва с ролите му във филмите „Адаптация“ (1979), „Игра на любов“ (1980), сериалът „Записки по българските въстания“ (1976 – 1980), „Голямото нощно къпане“ (1980), „Лавина“ (1982) и много други.

Любен Чаталов продължава да се снима активно и днес във филми като „Чичо Коледа“ (2021) и „Като за последно“ (2021). През дългогодишния си творчески път е заставал на снимачната площадка за поредния филм или телевизионен сериал около 100 пъти.

Член е на Съюза на артистите в България и на Съюза на българските филмови дейци, а Стената на славата през Театър 199 в София пази негови отпечатъци и специален шарж.

Източник: БТА, Гласове 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram