Лъже ли се за доставените тестове за учениците? След разрешение журналисти да ги преброят Стойчо Кацаров забрани отваряне на склада

Ден през ден здравният министър оповестява бодро, че ей сега, всеки момент пристигат, или направо вече залежават в склада, внушителни бройки щадящи тестове за COVID-19 – от по няколкостотин хиляди, че и направо милиони. Традиционно след това Министерството на образованието охлажда възникналия ентусиазъм с опровержение и твърдения за много по-малки наличности с точност на числата до единиците. А учениците в прогимназиите и гимназиите, които от седмици са затворени да учат вкъщи, остават пред компютрите у дома.

Лъже ли се за броя доставени тестове за училищата, които да позволят връщане в клас на учениците от 5. до 12. клас?

Последният епизод с бодряшки изказвания и опровержение „изгледахме“ вчера. Стойчо Кацаров обяви, че били дошли 200 хил. теста и щели да дойдат още 400 хил. и само митници ги бавели някъде из Европа. МОН отрекоха: пристигнали са 40 хил., с които общо в склада има 89 хил. Кацаров продължи: били сключени договори за 2,7 милиона теста със срок за доставка 9 декември. На този фон се прокраднаха съобщения, че може да се разреши връщането на учениците и без двукратно тестване през седмицата или то направо да отпадне. Това породи въпроса има ли наистина тестове и очаква ли се наистина всеки момент внушителна доставка?

За да провери фактическото положение, екип на БНТ поиска разрешение рано тази сутрин да отиде в склада на БЧК в с. Лозен, където се съхраняват доставките, и лично да преброи количествата. МОН каза „да“, БЧК – чийто е складът – също. След разрешение и от МЗ в тазсутрешния блок на националната телевизия беше оповестено, че броенето ще се случи пред камерата. По-късно водещата бе принудена да признае: здравният министър е забранил отварянето на склада.

По същото време пред друга телевизия, bTV, образователният акад. Николай Денков призна, че се е предоверил и че МЗ трябва да намери начин да върне час по-скоро децата, защото сегашната ситуация е абсолютно неприемлива. Той прогнозира, че още днес Стойчо Кацаров ще промени заповедта си така, че да се разреши връщането на големите ученици.

Темата бе повдигната от журналистите и на последвала пресконференция по друга тема – за рейтинга на университетите.

„Темпът на пристигане на тестовете, който наблюдаваме през последните две до три седмици, не позволява да върнем в клас всички ученици от 1. до 12. клас, каквато беше първоначалната идея и какъвто е планът, заложен в сегашната заповед на министъра на здравеопазването. Виждайки, че няколко пъти обещаните тестове не пристигат с темпото, което ни трябва, а се появяват два до три пъти по-малко, което означава, че вместо от първи до 12., имаме тестове за 1. до 4., това, което помолих министъра на здравеопазването е да се преразгледа цялата система, която се отнася до училищното образование, за да могат всички ученици да се появят обратно в клас. Това, което беше приемливо за две, три седмици, за да може да спадне една изключително тежка вълна, повече е напълно неприемливо, тъй като всяко забавяне повече от три, от четири седмици е пагубно за тези ученици. Пада мотивацията, пада качеството, губят се социалните контакти. Като че ли това нещо е чуто. Вчера и онзи ден имаме непрекъснато въпроси от тяхна страна какво би могло…, колко ученици имаме, с колко тестове бихме осигурили едно или друго, но за да се реализира каквото и да било, трябва да се промени заповедта на министъра на здравеопазването. Оттам нататък ние ще си поемем организацията, стига тази нова версия на заповедта да позволява на учениците със съответния брой тестове, които получаваме“, отговори министърът на въпрос.

„Паднах жертва на факта, че обяснявам медицински аргументи за решения, които не аз съм вземал. Ние даже нямаме участник там (в експертната група в МЗ – бел. ред.), когато се събира тази експертна група и когато ги решава. Това е системен проблем и не трябва да се случва повече. Надявам се следващите министри да се разберат още от самото начало, че когато се вземат експертно решения, които се отнасят и до нашата система, там трябва да има представител на министерството“, посочи акад. Денков.

Той предложи варианти: „Може да бъде чрез ротация, може да бъде чрез еднократно тестване, може да бъде чрез освобождаване на малките ученици, които в момента показват ниско ниво на заразяване след тези седмици, които си бяха вкъщи. Има различни варианти, но кой е най-издържания от гледна точка на здравните мерки, това трябва да го решат здравните експерти. Това, което ние сме казали ясно, е, че след четири седмици, а вече станаха и пет за част от децата, е абсолютно неприемливо те да продължават да бъдат вкъщи, особено да не знаем кога ще се върнат обратно“.

Министърът категорично отрече да има риск от повтаряне на учебната година от учениците.

„Не. По никакъв начин – отговори той на въпрос на OFFNews. – Нека припомня, че през цялото време е имало някакъв образователен процес, който на много места е на високо ниво. Въпросът е, че дори там, където е на високо ниво, учителите се натоварват повече, децата се изнервят, защото са вкъщи пред компютрите непрекъснато, нямат контакти с другите ученици. Има редица други проблеми освен образователните. Има и други места, където спада драстично качеството, когато се премине към неприсъствено обучение. Взехме някои мерки междувременно. Пловдив, да кажем, миналата седмица беше в червената зона, но имаше общини в жълтата, под 250 (заболели на 100 хил. души на 14-дневна база – бел. ред.) и там бяха в присъствено обучение учениците, но всички тези опити да придвижим всичко, което може, на парче, биха били полезни, ако има крайно, системно решение на проблема. Системното решение, което очаквахме, беше да има тестове за всички ученици. То не се реализира. Трябва ни друго системно решение, при което всички ученици да се окажат в клас, за да може максимално да използваме периода преди Коледната ваканция.“

Имаме тестове, които стоят в регионалните управления на образованието, за да видим какво ще реши Министерството на здравеопазването, за да можем да ги пренасочим. Иначе само с тези в склада нищо не можем да направим. Те са прекалено малко – призна министър Денков.

По информация на OFFNews проблемът с поръчките не е „забавяне в митниците“. Просто България е твърде малък пазар за производителите. Приоритетно те насочват наличните количества към големите пазари. За да подсигурят системата с тестове, здравните власти у нас може би трябваше да задействат процедурите преди останалите страни или поне редом с тях, например през лятото, преди началото на учебната година, за да може складът днес да е пълен. Вместо това остава усещането, че се е живеело с убедеността, че когато ни залее новата вълна на коронавируса, служебните министри вече няма да са министри и някой друг ще трябва да се справи с „горещия картоф“, който се оказаха училищата.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram