Ловните дружинки искат регистър на бракониерите

Новия ловен сезон за пернат дивеч (пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина) се открива днес, 12 август.

Преди всеки излет ще бъде извършен инструктаж на ловците и ловните дружинки за безопасно боравене с оръжие. Полицията по региони ще извършва редовни проверки за евентуална употреба на алкохол или наркотични вещества от участниците в излетите, както и за редовността на техните документи. Също така ще се осъществява завишен контрол за употребата, носенето и съхранението на ловно оръжие, както и за недопускане на пожари вследствие небрежно боравене с открит огън.

Ловците обаче са в протестна готовност и настояват държавата да създаде регистър на бракониерите, до който да имат достъп сдруженията.

За конкретната причина разказва Нова телевизия – случай от преди три години, при който двама мъже са били задържани в гората край монтанското село Горна Лука, като в багажника им са открити два убити сръндака. Прокуратурата обаче решава, че няма достатъчно доказателства за това, че въпросните мъже са бракониери. От Регионалната дирекция по горите в Берковица обаче вече са обжалвали

постановлението на прокуратурата. Само за последната година в района на Монтана са отстреляни сърна, кошута и сръндак, но извършителите на тези нарушения не са установени.

Зам.-министърът на земеделието Мирослав Маринов увери, че борбата с бракониерството е основна дейност на министерството, а регистър на бракониерите може да бъде създаден и това вече се обмисля във ведомството.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram