КНСБ: Трябва да се говори за заплати и работни места, не за дефицит

Ако има консенсус в новото управление за запазване на работните места – това трябва да бъде във фокуса, а не да си говорим колко да е дефицитът в бюджета. За това настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНТ за високите цени на тока, компенсациите и растящата инфлация.

През декември съкращенията са започнали и има много повече съкратени, отколкото назначени, коментира Пламен Димитров.

По думите му за миналата година по официалните данни на НСИ средната работна заплата варира с от 12 до 14% ръст. Това е ръстът на доходите, който ни е нужен от януари месец, но минималната заплата трябва да стане поне 750 лева. Трябва да има пълни компенсации за всички потребители на ток и газ, както и да се увеличат работните заплати поне с 15%, настоя Димитров.

Той очаква да има диалог с правителството, а не просто да се сложат някакви числа на масата за доходите и помощите. Президентът на КНСБ не вижда нужда всичко да бъде вързано с минималната работна заплата. 800 000 българи работят на доход до 600 лева.

КНСБ е против начина, по който се въведе компенсацията за пенсионерите. С това, което предлага новото правителство, пак няма да излезем от ситуацията, в която се вкарахме. Цялата сметка не излиза вярна, изтъкна Пламен Димитров.

Според него много хора са останали некомпресирани и то не само хората, които са на минимална работна заплата.

Президентът на КНСБ настоя мерките за тока и газа да бъдат адекватни.

Според Пламен Димитров мораториумът върху цените на тока, водата и парното трябва да бъде отменен. За КНСБ това е огромна грешка, която спъва електроенергията. Ако за тока се направи друг микс и се вкара АЕЦ „Козлодуй“ в регулирания пазар, цената на електроенергията може да бъде без увеличение, но за топлоенергията може да има увеличение, каза още Пламен Димитров.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram