Книгата „Войната, която промени света“ се продава с благотворителна цел

Тази прекрасна книга за съжаление попадна по ужасен повод и всички знаем кой е той – това е войната, която се води в момента“, каза за БНР Виктория Иванова от Софтпрес за книгата „Войната, която промени света“.

Продажбата на книгата е свързана с кауза – всички приходи ще бъдат дадени за подпомагане на пострадалите от войната в Украйна.  

„Радвам се, че интересът е голям не само, защото книгата е с благотворителна цел, а и защото е прекрасен начин за разговор с децата. Тя е стойностна и като литературно произведение и като начин да се осмисли тази тема в едни безнадеждни времена„, допълни в предаването „Графити по въздуха“ Виктория Иванова.

Автори на книгата са Романа Романишин и Андрий Лесив, които живеят в Украйна.
Книгата е отличена с редица международни признания, сред които: награда Bologna Ragazzi Award 2015 и награда Litakcent 2015. Включена е в престижния каталог White Ravens 2015 и е избрана за най-добра илюстрирана книга на 2021 г. според Kirkus и международна книга на 2022 г. според USBBY – Съвета на САЩ за книги за млади хора.

„Рондо е въображаемо градче, в което всички живеят в хармония. Трите основни геройчета са една хатиена оригами птица, куче във формата на балон, което е тъсач и едно човече, което свети – най-силно свети сърцето му“.

В книгата се разказва и за избухването на война:

„Въпреки че това е детска книга – накрая, когато войната е победена, всеки от героите в нея носи белезите от тази война. На хартиената птица крилата ѝ са обгорени, другото геройче има белези като паяжина по телцето от улучилия го куршум“, заяви Иванова.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram