Кирил Петков: Ако искаме по-добро бъдеще, трябва да работим заедно, дори и с опозицията


Първата ми заповед ще е в МС да се влиза със „зелен сертификат“

Днес е важен ден да продължим промяната – промяната на мисленето и промяна в управлението. Първата ни задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще за България трябва да работим заедно. Това заяви от трибуната на Народното събрание Кирил Петков.

Заедно с четиримата коалиционни партньори ние проведхме общи дебати и подписахме споразумение в 120 страници за нужните политики тази промяна да се осъществи“, каза номинирани за министър-председател Кирил Петков в обръщението си към Народното събрание.

Той представя състава на Министрески съвет, който НС ще подложи на гласуване след малко. Петков заяви, че заедно трябва да работят с позоицията, когато говорим за конституционни промени и промени с въдебната власт.

Предложените от него министри бяха съпроводени с представяне на конкретни цели. „

В енергетиката трябва да избягнем на увеличението на тока от 1 януари. Нашата цел е намаляване на цените за бизнеса. Ниски цени за конкурентнособност и битови потребители, диверсификация, за да не да зависим от никого.

Гръцката връзка трябва да стане факт по-бързо“, каза Петков.

В сектор здравеопазване той заяви, че трябва да се овладее КОВИД кризата. „Не можем да чакаме следвщата вълна от следващия щам да удари българското здравеопазване, икономика и училища. Имаме два варианта – единият е да махнем сертификатите, да не обръщаме внимание на ваксинацията и да си затворим очите пред науката.

Другият вариант е да кажем – трябва да се ваксинираме, доброволно и да оябсним, че това е единственият начин да не затваряме децата си вкъщи и да не пълним болниците. По ваксинация оставаме зад Руанда и Таджикистан. Първата ми заповед ще е всеки в Министерски съвет да влиза със зелен сертификат.

Не може малкият ресторант на ъгъла да изисква зелен сертификат, а в МС да се влиза без такъв“, допълни Кирил Петков.

Той каза, че мотото на тяхното правителство ще е нулева толерантност към корупцията и всеки лев, изхарчен неправомерно. Контролът за националните финанси и еврофенсовоете ще е на зам.

Министър-председателя и министър на финансите Асен Василев. „Министерството на вътрешните работи ще има една основна цел – да няма един човек над закона. Никой да не чувства, че тяхното престъпление ще остане безнаказано. Ще държа да се хваща корупцията от най-ниското до най-високото ниво.

За министър на вътрешните работи предлагам Бойко Рашков“, каза Петков. За бъдещите министри той заяви, че ще е пръв сред равни. И отново подчерта, че трябва да работят с опозицията. „Следете всяка наша стъпка и грешка. Бъдете конструктивни. Това, което управляваме, не са нашите пари, а парите на гражданите“, обърна се Петков към опозицията. Той подкани както партньоите, така и останалите партии да подкрепят предложения състав на правителство.

Заедно трябва да работим и с опозицията, когато говорим за конституционни промени, промени в съдебната власт, допълни Петков./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram