Калоян Методиев: Мантрите за синергия звучат захаросано, докато не видим лидерската среща


„Тежкото тепърва предстои за Кирил Петков“, заяви пред БТВ политологът Калоян Методиев. Той добави, че е логично „Продължаваме промяната“ да излъчат премиер, тъй като това е вотът на избирателите.

„Те имат половината депутати за мнозинство, сами нищо не могат да направят“, посочи Методиев. Той определи партиите в предстоящата евентуална коалиция като неолиберални и консервативни. Неолибералните са „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, които имат много допирни точки, а консервативната партия е БСП.

Според Методиев не трябва да се назначават служебни министри за редовни, тъй като служебният кабинет е провален. „Отговорността трябва да си я носят политическите партии, а не някой друг да им спуска своите си собствени кандидатури и да си прокарва собствена политика. Когато има разделение на властите, има баланс, има и по-добри показатели на страната“, каза Методиев.

Ще имаме мнозинство за кабинет, когато 121 депутата в парламента си вдигнат ръцете за излъчване на правителство. Засега колата се движи на място. Тук имаме един нездрав оптимизъм, подчерта политологът.

„Темата за министерските постове е опасна. Кадрите са най-важното. Един човек може да изпълни един пост с много смисъл, но може и да го забатачи в корупция и некадърни решения“, каза Методиев.


„Всяка вечер мантрите – имаме един отбор, невероятна синергия, ми звучат захаросано и нереалистично“, отбеляза той.

Методиев изтъкна, че разностилните партии – от различен политически спектър трябва да „заковат“ споразумение – каква политика ще се провежда и съответно да бъдат защитени техните позиции.

Според него в последния момент „нещо може да взриви обстановката“, много са субектите – 4 парламентарни групи, някои с по три партии.

Коментирайки думите на Сергей Станишев от вчера, който атакува Корнелия Нинова, че изкарва БСП от управлението, той заяви: „Станишев не е човекът, който има авторитета да изказва подобно мнение. Още повече, че той е в оставка като лидер на ПЕС от май месец и подобно изказване не е коректно и е неморално“.

Методиев изтъкна, че БСП трябва да се придържа към процедурните си стъпки относно оставката на Нинова и е въпрос на нейно решение дали тя отново ще се кандидатира за лидерския пост.

Според Методиев не трябва да се назначават служебни министри за редовни, тъй като служебният кабинет е провален.

„Още през лятото казах мнението си, че служебният кабинет е провален. Така че не виждам как този провал на служебния кабинет ще се пренесе към един редовен. Отговорността трябва да си я носят политическите партии, а не някой друг да им спуска своите си собствени кандидатури и да си прокарва собствена политика. Когато има разделение на властите, има баланс, има и по-добри показатели на страната. Нещата са свързани – прекалената концентрация на власт води до по-лоши резултати“, заяви той.

Според Методиев ключът към стабилно управление е политическите партии да се еманципират, да покажат собствено лице и политика, а не някой да дърпа конците.

„Смисълът на парламентарната демокрация е партиите да се съберат, да се договорят и да излъчат някакво представителство. Видно е и от хеликоптер, че ИТН, ДБ и ПП са с отчетно прагматичен неолиберален профил. И Нинова, която защитава социалния вектор в тези преговори. Това е балансът в момента, който е и различието, и опасността в цялото“, коментира още Калоян Методиев.

Той заяви, че е логично ПП да излъчи премиер. Оттам нататък е „въпрос на договорки“ относно министерските кресла.

Запитан как стои на политическата сцена образът на Кирил Петков след скандалите с двойното му гражданство, Калоян Методиев заяви: „За него тежкото тепърва предстои. Ще се кара на взимане на заеми оттук насетне. Ще се влезе в една дългова спирала, за да изкараме зимата. Но има риск – може да се завъртят корумпирани лица, които търсят своя изгода. И второ – държавата ни да остане в международна изолация“.

Коефициентът за съставяне на кабинет е 50 на 50, но в последния момент някой може да се изтегли и да няма мнозинство, коментира още Методиев. ПП, ИТН и ДБ са с неолиберален профил, а Корнелия Нинова си дърпа към националното, това е балансът, който вижда Методиев.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram