Как се стигна до вота на недоверие срещу кабинета „Петков“ (ОБЗОР)

До разпада на управляващата коалиция се стигна, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че изтегля своите министри от управлението. Като причина за това той посочи провала на правителството в сферата на финансите и двойнствената политика на премиера по темата за Македония. По този начин управляващите загубиха парламентарното си мнозинство.

Министър-председателят Кирил Петков определи това като извиване на ръцете. Той заяви, че кабинета няма да се поддаде на този шантаж и ще се опита да състави правителство на малцинството.

Опозиционните партии ГЕРБ, ДПС и Възраждане се обединиха и изразиха недоволство срещу начина на управление на „Продължаваме промяната“. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов даде заявка за нови предсрочни избори, а от народните представители от ГЕРБ внесоха вот на недоверие, аргументирайки се с провалилата се финансова политика.

Според Конституцията за внасяне на вот на недоверие са необходими една пета от народните представители, т.е. 48. ГЕРБ, чиято парламентарна група наброява 59 души ги осигури.

За приемането на вота са нужни 121 гласа, което означава, че бившите управляващи имат нужда от още 62 гласа. За събирането им ще са нужни всички групи извън управляващата коалиция – 34 от ДПС, 20 от „Има такъв народ“, 13 от „Възраждане“. Четирите групи имат общо 126 гласа.

При успешен вот на недоверие следват оставка на правителството и прекратяване на правомощията му. Правителството се превръща в „правителство в оставка“ до избирането на ново.
Ако вотът бъде подкрепен от мнозинството депутати, следва нов опит за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание. Следващият мандат ще отиде при ГЕРБ, ако те не успеят да съставят правителство, мандатът ще получи ИТН.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram