Как се манипулират изборите: „На тебе една, на мене една“ (ВИДЕО)

Съмнения за изборни злоупотреби в монтанското село Габровница разследва прокуратурата след разпространен запис как членове на СИК разпределят гласовете. В записа от видеонаблюдението в секцията се вижда как член на комисията зачертава бюлетини от общия куп за общински съветници.

Прокуратурата се сезира по случая и възложи проверка за наличие на данни за извършено престъпление – преправяне на резултат от избори от длъжностно лице.

В секция 122900064 в село Габровница, тече обсъждане, умуване и пазарлък за разделяне и поправка на невалидните бюлетини, който започва, след като същите са вече преброени. По първоначални данни, сгрешените бюлетини, които се нуждаят от „оправяне“, което да извършат членовете на комисията са 220 броя.

На записа се чува, как се обсъжда начина, по който да бъдат отчетени невалидните бюлетини. Впоследствие от протокола, качен на страницата на ЦИК става ясно, че броя на невалидните бюлетини, вписани в него, съвпада с броенето от видеонаблюдението. За сметка на това в протоколите, отчели избора на общински съветници няма нито една недействителна бюлетина.

От записа на онлайн излъчването на броенето в СИК се чува:

„Ама, бройте ги все пак… Тея ги пишеме невалидни, а? Щото ако ги разделиме, значи още по…

Кристияне, мога ли да кажа още нещо? Тия бюлетини невалидни ли ще останат или ще ги оправим нещо?

68 и 26 за кой ще го пишеш?“

„На две. На тебе една, на мене една, на тебе една, на мене една“, се вижда в записа, качен в YouTube от MontanaLiveTV.

Източник: Обективно БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram