Йордан Цонев: Хората на ДПС бяха пометени от тази власт


Хората на ДПС са пометени от тази власт. Няма нито един назначен човек от ДПС“, заяви зам.-председателят на ПГ на движението Йордан Цонев в ефира на „Здравей, България“. Реакцията му бе по повод на твърденията на опоненти и протестиращи, че партията управлявала заедно с ГЕРБ. Кадри на ключови постове бяха изгонени, само защото са членове на ДПС. Какви глупости говорят тези хора, пита Цонев.

Депутатът коментира и независимостта на съдебната система. Независимостта е важно условие за правилното й функциониране. Законодателството, което приехме, предвижда отчетност на главния прокурор на всеки 6 месеца. Първият такъв е след 10 дни, каза още Цонев.

Приемаме препоръките на Венецианската комисия на европейските доклади, претворяваме ги в законодателство и не даваме време да видим дали механизмите са правилни. Веднага ще ви дам пример. ВСС се раздели на две. Колко време функционира той, че веднага го нападнаха? Когато говорим за реформа в съдебната система, трябва да сме наясно, че трябва време, за да видим дали тя действа, коментира председателят на ПГ на ДПС.

Йордан Цонев направи коментар и по темата с политическата криза у нас. Войната между Борисов и Радев започна междуличностно. Тогава предупредихме, че това ще доведе до институционална война, която ще разклати държавността, ще отслаби доверието в институциите и ще доведе до политическа криза. Това е цитат от наша констатация, направен преди 3 години. Можете ли да си представите колко рано ДПС е видял потенциала на конфликта, поясни той.

Относно аферата „Апартаментгейт“, Цонев коментира, че не разсъждава извън контекста на доказателствата. Да коментираме неща, които вършат следствия,прокуратара, съд, означава да си влязъл в детайлите, аз не съм. Откога вярваме на Цветанов? Той е известен с лъжите си. Няма нищо вярно в думите му, каза Цонев./КРОСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram