И редовният кабинет ще бори спекулата в магазините

След широко обявяваните месеци наред, но неприети от Народното събрание мерки, обявени от служебният кабинет „Донев“, сегашното редовно правителство пак ще бори спекулата. Това стана ясно от

изявление на министъра на земеделието Кирил Вътев пред bTV.

„До края на този месец трябва да приключат проверките, които вървят паралелно – инспектори от БАБХ и НАП. Резултатите от тази проверка ще са много интересни„, обяви той.

Вътев даде пример – в петъчния ден е бил проведен консултативен съвет по плодове и зеленчуци в земеделското ведомство, като всички фермери са изявили желание подобни проверки да има.

Когато излязат резултатите от тези проверки, ще оповестим изводите. Целта е да видим как се разпределя добавената стойност по хранителната верига от полето до рафта в магазина„, посочи земеделският министър.

А що се касае до

тенденцията вносът на плодове и зеленчуци да надвишава родното производство – нужно е, смята Вътев, да започне кооперация между производителите.

„Нищо не може да стане толкова бързо, всичко, което предвиждаме да направим, изисква време. На първо място – трябва българските производители да започнат да се кооперират, за да може и най- големият, както и най-малкият, да стигнат до пазара през едни събирателни центрове, каквито липсват и каквито трябва да бъдат изградени.“

Друг „недъг“ на родното земеделие е фиксирането върху субсидиите от ЕС, а не върху пазарния успех, отчете шефът на агроведомството.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram