И интимната връзка влиза в Закона за борба с домашното насилие

Парламентът прие на първо четене интимната връзка да влезе в закона за защита от домашното насилие. „За“ гласуваха 144 -ма народни представители.

Вносители на промените са Кирил Петков (ПП-ДБ), Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Делян Пеевски (ДПС) и група народни представители.

Законопроектът беше подкрепен от три парламентарни групи – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 58 депутати от БСП, „Възраждане“ и независимият Радостин Василев гласуваха против, а 8 от ИТН се въздържаха. Един представител на ГЕРБ-СДС също гласува с „въздържал се“.


Законопроектът предвижда, че „интимна връзка е доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личния характер на техните отношения.”

След гласуването бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова предложи промяната да се разгледа на второ четене в днешното извънредно заседание на парламента.

Георги Свиленски от БСП заяви, че това е непочтено предложение, което се подиграва с българските граждани и с жертвите на домашно насилие. Петър Петров от „Възраждане“ също призова текстовете да не се гледат на второ четене в днешното заседание.

Росица Кирова от ГЕРБ, която е председателстващ заседанието, обърна внимание, че текстовете са изцяло превантивни и целят да създадат увереност в българското общество.

„Видяхте колко жени събраха сили да говорят за това, след като стана известно това предложение. И аз съм съгласна, че проблемът трябва да се реши още от детската ясла и когато изпълнителната власт спазва законите. Процедурата, която госпожа Йорданова предложи, е логична“, заяви Кирова.

По-рано в дебата Йорданова обясни, че за второ четене ще бъде предложена нова редакция на „интимната връзка“.

Тя гласи:

Съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни, сексуални отношения между две лица, независимо дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла от предходните изречение са отношения с продължителност поне от 60 дни.


„Интимна връзка“ ли е „сглобката“ между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, опорочени ли са били протестите срещу насилието, има ли опит да се наложи Истанбулската конвенция. Около тези въпроси мина дебатът за промени в Закона за борба срещу домашното насилие.

Мнозинството в парламента реши днес да гледа и на второ четене проектът за промени в закона за защита от домашното насилие. Те засягат интимната връзка. Гласували бяха 209, за бяха 144, против бяха 65. Опозицията определи това като „изнасилване на парламента и обществото“.

Депутатите се събраха извънредно, за да приемат на първо четене поправка, която включва и защита на хората, които са в интимна връзка. Проблемът е, че дефиницията на „интимна връзка“ е неясен.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram