Искрен Митев, ПП: Не чух аргументи против 24 май, а защо да остане 3 март

„Това е един доста амбициозен проект. За да се направят промени в Конституцията, те трябва да бъдат обмислени много добре. Радвам се, че на този етап не сме чули критика по същество, а фокус на дискусията се превърна националният празник.“ Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Искрен Митев във връзка с представения от формацията проект за конституционни промени.

Не чух аргумент националният празник да не бъде 24 май, а защо да остане 3 март. Никой не иска да омаловажи 3 март. Идеята е да се намери празник, който да не предизвика разцепление в обществото.

„От аргументите на Корнелия Нинова не чух нищо срещу 24 май“, посочи Митев.

„Когато има добри аргументи, те ще бъдат чути и това е смисълът на дебата. Заради това е проект, но ако някой си мисли, че ще извива ръцете на мнозинството, за да спечели конкретна малка битка, това не е добър мотив дори и за БСП“, коментира политикът от ПП-ДБ.

„Ако ни трябват 160 гласа да приемем правилните промени в Конституцията по един консенсусен начин, тогава си струва дори да минем по по-бавния път, отколкото част от предложенията да станат жертва на конкретни политически партии“, каза още Митев.

Главният прокурор става една административна фигура. Записани са механизми за поставянето му под отговорност при нарушения.

Един от големите проблеми по места е т.нар. феодализация на общините, коментира Митев.

„Когато един кмет застане начело на една община, с всеки един следващ мандат той бетонира своето присъствие във властта и става изключително трудно за когото и да е от местната общност да се опита да го предизвика на следващите избори“, посочи той.

По думите му с предложените промени се ограничава и намесата на президента в управлението на държавата.

„В момента държавният глава има интерес да имаме една дестабилизирана държава, за да може той да управлява едни безконтролни и безотчетни служебни кабинети“, смята Митев.

Промените, предложени от ПП-ДБ включват още възможността всеки български гражданин да е способен да сезира Конституционния съд. „В момента той може да бъде адресиран от много малък брой български институции“, отбеляза Митев.

„Нашите опоненти се страхуват, че ние ще успеем за много краткото време, през което сме в политиката, да направим една наистина смислена промяна, която ще бъде трайна“, каза още политикът от ПП-ДБ.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Искрен Митев, ПП: Не чух аргументи против 24 май, а защо да остане 3 март

Comments are closed.