Изграждат площадка за медицинска помощ по въздуха в Сливен

Община Сливен ще предостави бъзвъзмездно шест дка от Индустриален парк „Бършен“ на Министерството на здравеопазването, информира БНР. Предвижда се там да се изгради хангар и площадка за медицинска помощ по въздуха.

Вносител на това предложение е кмета на Сливен Стефан Радев.

„Това безспорно е добра идея. Нямаме намерение да бавим по никакъв начин развитието на този проект, така че се надявам колегите от Общинския съвет да одобрят точката в дневния ред и тя да бъде гласувана. Крайно време е България да има такава спешна медицинска помощ“, посочи общинският съветник Димитър Митев.

Изпълняваната от здравното министерство инвестиция е част от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България и проект „Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния“. Проектът се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

По-рано този месец здравняит министър Христо Хинков заяви, че се работи по изграждането на девет площадки за медицински хеликоптери в страната. По думите му до 2025 г. трябва страната да разполага с шест медицински хеликоптера.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram