Извънредно заседание на правителството днес заради въглищните централи

Кабинетът заседава извънредно в петък. Причината съдбава на въглищните централи.

Утре изтича срокът, в който България трябава да представи териториалните планове за справедлив преход, а отново сме последните, които не са го направили. Ако документите не бъдат предадени, може да загубим стотици милиони евро.

България е единствена от страните-членки на ЕС, която все още не е внесла териториалните си планове. Срокът изтича утре и страната ни може да изгуби стотици милиони евро.

Протести на работещи във въглищните тецове има при Прохода на републиката при Гурково, магистрала „Тракия“ в района на Стара Загора и пътните отсечки Стара Загора – Хасково и Гълъбово – Димитровград. Ще бъде затворено и кръстовището при с. Драгичево на главния път между София и Перник. 

Очаква се преди заседанието премиерът Николай Денков да се срещне със синдикатите, които настояват приемането на плановете да се отложи поне с месец.

От ГЕРБ – СДС първо обвиниха партньорите си в управлението за нарушения, но после смекчиха тона.

Прецизирането на текстовете трябва да се случи днес, преди правителството да ги изпрати в Брюксел. Окончателното решение ще бъде взето на следобедно заседание, най вероятно след среща със синдикатите.

Иначе – политическата реакция:

„Виждаме, че преходът ще бъде справедлив само за някои неясно как подбрани отбрани хора. А оттам нататък за хората, за регионите, ще бъде ще бъде погром няма да бъде преход“, заяви Красимир Вълчев от ГЕРБ, но след това тонът на разговорът бе укротен.

Първата реакция на премиера Николай Денков бе за „волна или неволна лъжа“, но след разговора с Бойко Борисов казусът беше определен като недоразумение.

„Тези текстове могат да бъдат прецизирани до края на месец декември, но вече хода на дискусиите с европейската комисия. Като ние ще продължим диалога със синдикатите и с местните общности. Така че да отчетем, ако още техни съображения, и разбира се, вече в рамките на това, което поставя Европейската комисия като изисквания’, коментира премиерът, цитиран от БНР. 

„Само България не е предала своите териториални планове. Всички останали държави да са го направили още миналата година. И вследствие на това бяха изгубени вече почти 100 милиона евро. Други 800 милиона евро са под въпрос, ако това не бъде направено в съвсем кратки срокове“, припомни новият български еврокомисар Илиана Иванова. 

Тази сутрин работници от „Мини Марица изток“ препречиха Прохода на Републиката, основни пътища в Старозагорска област, планират да затворят и Подбалканския път, а също и Шипченския проход. Блокирано е движението по пътя Стара Загора – Хасково по посока към село Бъдеще. Миньори от „Бобов дол“ излязоха да блокират Е-79 при Дупница. Работници в ТЕЦ „Брикел“, която години наред обгазява Гълъбово и околните населени места, също затвориха пътища. Миньори и енергетици от „Мин индъстри“ – Перник и Топлофикация Перник протестират на пътен възел „Даскалово“, като затвориха движението на изхода в посока Перник.

Настояваме нашият слуга Денков и правителството, което ние сме избрали и чиито заплати плащаме, да работят само в интерес на българския народ, каза протестиращ пред телевизионните камери.

Обсъждането на плановете за Стара Загора, Кюстендил и Перник бе включено в заседанието на правителството в сряда, но КНСБ настоя те да бъдат оттеглени и да се обсъдят първо със социалните партньори.

Проектите бяха изпратени на синдикатите на 26 септември следобед, което не позволи да бъдат обсъждани с федерациите по места.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram