Изборът на председател на НС се отлага за след Великден, депутатите се разпуснаха

49-ото Народно събрание зацикли още по-тежко от предходното.

Изборът на председател на Народното събрание се отлага за след Великден. Заседанието днес продължи едва 47 секунди.

След вчерашния фалстарт с избора на председател на 49-ото Народно събрание, днес депутатите се събраха отново в пленарната зала в опит да повторят избора.

Още вчера следобед, след разговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, обаче, стана ясно, че първо ще продължат разговорите по законодателните приоритети на парламентарните сили, а изборът на председател на практика ще зависи от тях.

Тази сутрин председателстващият заседанието Вежди Рашидов попита в пленарната зала дали има още номинации за поста председател на парламента. След като такива не бяха посочени, Рашидов обяви, че свиква народните представители отново в сряда в 10 часа.

Малко преди това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че иска да направи правителство само с  ПП-ДБ.

„Имаме много ясни задачи – правителство между тези две партии, правим всичко възможно, въпреки Атанас Атанасов.

Днес ще направим 2 комисии от двете групи:  ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ – правна и финансово-бюджетна, за да разгледаме бюджетна програма. Нашият основен приоритет е правителство между ГЕРБ и ПП. Готови сме на много компромиси“, заяви Бойко Борисов.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви, че се надява да бъде направена следващата стъпка с излъчване на работни групи от ПП-ДБ и от ГЕРБ, които да обсъдят заложената като основа законодателна програма, за да се прецени дали вариантът с ротационното председателство на НС може да сработи с реален смисъл. В отговор на въпрос на БНТ дали може да се намери съгласие за правителство Петков уточни, че става въпрос единствено за обща законодателна програма.

Първият опит за избор на председател на 49-ото Народно събрание беше неуспешен, след като и двамата кандидати за поста – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от „Възраждане“, не събраха нужната подкрепа. От ПП-ДБ предложиха двете най-големи парламентарни групи да излъчат председатели, които да се редуват на ротационен принцип.

Последва дълго заседание на председателския съвет, на който не беше постигнато съгласие. Вежди Рашидов разпусна парламента без да удари звънеца, така днес ще продължи заседанието от вчера. А от ГЕРБ заявиха, че няма да отстъпят председателското място и не приемат ротацията.

По инициатива партията на Бойко Борисов последва среща с Продължаваме промяната-Демократична България, която обаче завърши без резултат.

Епицентър.БГ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram