Зеленски: Благодаря ти, България

Ds olil

Премиерът на България Николай Денков и президентът на Украйна Володимир Зеленски подписаха съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна.

Те подписаха и меморандума за разбирателство между Министерствата на енергетиката за сътрудничеството в областта на енергетиката. Той бе подписан от министрите на двете страни – Херман Халушчинко и Румен Радев. 

В общо изявление в Гранитната зала в Министерския съвет Зеленски благодари на страната и на правителството с думите „Благодаря ти, България“. 

Украинският президент се обърна и към народа на България, като обясни, че се радва да е тук. Той благодари за това, че в тази морална криза в Европа страната ни е защитница на страната му срещу геноцида на Русия в Украйна. 

„Отношението на Русия в различните страни не е еднозначно. На хората често им е трудно да признаят реалността на злото, особено когато не са се срещнали с него. Когато хората не могат да усетят какво значат безсънни нощи от руския терор с ракети и дронове, е по-лесно да се отхвърли мисълта за извършеното зло от Русия“, каза той. 

По думите му е толкова по-ценно страната му да е подкрепяна от страни, които избират моралния път и виждат злото.

„Искам да благодаря на България за подкрепата и защита на украинските хора.  Благодаря на цялото правителство“, каза той. 

Зеленски обясни и че в страната му руските окупатори биват и измъчват деца. „Търсим ги, защото Русия ги отвлича. Учи ги на ненавист. Трябва да бъдем единни и да изградим международен ред, основан на правила“, заяви той.

Стана ясно, че е помоли България да вземе участие във възстановяването на Украйна, особено в областта на образованието и екологичната сфера. 

В край на речта си Зеленски завърши с думите „Слава Украине!“.

В речта си премиерът Николай Денков заяви, че Русия трябва да се изтегли безусловно от Украйна и да понесе отговорност, включително и за военни престъпления.

Денков допълни, че в Украйна се намира най-голямата българска историческа общност зад граница.
„Не можем да гледаме безуечстно страданието на милиони хора на няколко километра от границата ни. Още кабинетът Петков включи България в усилията на НАТО и международната дипломатическа общност в помощ на Украйна, а страната ни стана втори дом за избягалите украински бежанци“, каза още той.

Зеленски заяви, че подкрепата за Украйна е абсолютно публична, а новата помощ за Украйна е пакет за защита, а не за настъпление. „Това е пакет, с който родителите да спасят децата си“, обясни той и допълни, че Русия използва ракети срещу цивилното население, убиват деца, изнасилват деца. 

„Всяка страна има правото да се защита, всеки човек също. Ако тук нахлуе човек, който прави същото, вие ще се защитите. Не знаем къде са 200 000 деца, представете си това число. Кои са живи – не знаем“, каза той и попита малка причина ли е това да изпратим помощ на Украйна. 

На въпрос дали Украйна би искала да закупи цялото оборудване от АЕЦ „Белене“, или цялото оборудване, отговор даде премиерът Николай Денков. 

По думите му преговорите са още в началото. „Разговорът е за голямото оборудване, което би могло да бъде използвано в Украйна„, заяви Денков.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram