Здравният министър: Ще настоявам мерките да останат и след 21 декември

„Нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени. Училища и детски градини е рано да бъдат отворени, предстоят Коледни и Новогодишни празници, може след Нова година. Предстои да вземе решение за ресторанти и големите търговски обект. Но аз мисля за сигурността на хората. Ако продължаваме да плащаме цената от 150 загубили живота си българи на ден, това не е добре“, това посочи здравният министър Костадин Ангелов днес.

Той бе категоричен, че ще настоява всички мерки от частичния локдаун, наложени със срок до 21 декември, да продължат да действат.

„Много е рано да говорим за разхлабване на мерките, до четвъртък-петък ще направим анализ – кои мерки да разхлабваме, ако изобщо разхлабваме. Като министър на здравеопазването ще настоявам мерките да останат такива, каквито са в момента“, категоричен бе Ангелов.

Анализът, който трябва дава ориентир за мерките за борба с коронавирус, се прави на база 17 показатели. Сред тях са процентът заболеваемост, сравнен с европейските държави, какво е мястото на страната по смъртността, броят на легла за интензивно и неинтезивно лечение, натиска върху здравната система, по области, съгласно плана ни всяка област в коя, броят на позитивните тестове на база всички, процент потърсили лекарска помощ и други показатели.

„Хубавото е, че паднахме под 600 заразени на 100 000, което дава глътка надежда“, посочи министърът на здравеопазването.

Трафикнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram