Здравният министър: Гордея се, че направихме неща, които някои редовни кабинети не са ги направили


За тези седем месеца проблемите, които реши служебното правителство специално в сферата на здравеопазването, са много. Гордея се, че направихме неща, които някои редовни кабинети не са ги направили. Това каза здравният министър д-р Асен Меджидиев в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Коригирани са възнагражденията в спешната помощ и в РЗИ. В процес е остойностяването и на лекарския труд, посочи той. „Спешната помощ по въздуха и изграждането на Националната детска болница, майчиното и детско здравеопазване бяха само артикулирани от политическите формации, а тогава имаше редовни кабинети. Нашето правителство стартира проекта за Националната детска болница след много години само говорене“, каза здравният министър.

По отношение на спешната помощ по въздуха, Меджидиев заяви, че преди две седмици са подписани документите с италианската фирма за доставката на 6 хеликоптера, като първият ще бъде получен на 15 декември.

„Това са усилия на цялото правителство и наистина ще имаме спешна помощ по въздуха, която ще е напълно безплатна за всички българи“, посочи той и допълни, че очакванията са до два месеца да са готови и с обучението на медицинските екипи.

Средствата за италианските хеликоптери са по Плана за възстановяване и устойчивост. Прави се и допълнителен лизинг и още през летните месеци ще дойдат два хеликоптера, които ще са с екипи, пилоти и техници и тази помощ ще стартира още през лятото, подчерта министърът. Уточняват се и площадките, на които ще кацат тези хеликоптери.

„Първоначално хангарите, където ще са базирани тези хеликоптери, са в Долна Митрополия и „Враждебна“. Отделно във всички големи болнични комплекси се подсигуряват и хеликоптерни площадки за кацане. Ще има и Национален координационен център за полетите, уточнен е и е към Министерството на здравеопазването“, обясни Асен Меджидиев.

Координационен център ще създаде връзката и ще координира действията между спешните центрове в страната и телефон 112. „Те казват откъде ще тръгне хеликоптерът, от коя база, къде трябва да отиде, къде да кацне и къде пациентът да бъде поет. В момента осигуряваме най-вискоотехнологичните ни бази като лечебни заведения, защото трябва да подсигурим абсолютно всичко – и родилна помощ, и акушерство и гинекология, и неврохирургия, и гръдни травми. Този „златен първи час“ е важен не само за това да бъде транспортиран в лечебното заведение, но и там екипът да е подходящ“, поясни Меджидиев.

Специалисти за Националната детска болница ще бъдат осигурени, заяви здравният министър./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram