Заявките на първия пленарен ден

Днес народните избраници се събраха в бившия Партиен дом за първото се заседание от политическия сезон след лятната почивка. По традиция пленарният ден започна с декларации на всички парламентарни групи.

ГЕРБ

Припомниха мащабния си компромис към властта

ГЕРБ стартират новата пленарна сесия с припомняне за мащабния компромис, който направили да подкрепят редовна власт. Десислава Атанасова от името на ПГ подчерта, че със съставянето на правителство е направена първа крачка към преодоляване на тежката политическа криза. Правителството се излъчи с втория проучвателен мандат, припомни тя. Ние поставихме тясно партийните си интереси на заден план, каза Атанасова и призова това да правят и другите участници в процеса. Целта била да се спре войната между институциите, администрацията да заработи ритмично и да се сложи край на нестабилността.

За нас властта не е самоцел, посочи народният представител. Това, че ГЕРБ са оставили на заден план партийния си интерес не означавало, че безкритично ще приемат всяко решение на властта. Атанасова иска партийната принадлежност да не е критерий за заемане на даден пост. Герберите искат българското общество да преодолее разделителните линии. Хората на Бойко Борисов са готови да чуят всяка гледна точка и да приемат мотивите за нейното съществуване. Мащабният компромис, който ГЕРБ направили не бил проявя на слабост, а на сила. Този подход щял да бъде полезен за държавата и хората.

Не сме забравили ангажиментите си пред българските избиратели, поясни народният представител, а за да се случи това, трябва да има редовна власт. Десислава Атанасова изброи приоритетите в законодателството – законите по ПВУ, съдебната реформа, като Конституционната реформа е не краят, а началото на дългосрочна съдебна реформа. За целта е нужна широка подкрепа от партиите и обществото. Добронамерен разговор очакват от ГЕРБ.

Друг акцент в декларацията й беше бюджет 2024 като трябва да се гарантира спокойствие за гражданите и бизнеса. Десислава Атанасова се обяви срещу периодичните актуализации на макрорамката. Затова от ГЕРБ ще искат реалистичен бюджет, който да балансира между различни приоритети.

Продължаваме промяната/ Демократична България

Напрегнат компромис, за да се възстанови парламентарната република

С констатация за „напрегнат компромис“, който държи редовното правителство и мнозинството в парламента започна декларацията си Атанас Атанасов от името на парламентарната група на ПП/ДБ. Атанасов призова колегите в пленарна зала „да бъдем на висотата на отговорността, която ни е гласувана“ и са „ни изпратили във висшия орган на управление на държавата“.

„Непрегнатият компромис“ е шансът да се преодолее втората голяма политическа криза, в която е изпаднала България, и е била заплаха да се компрометира демократическия процес.

ПП/ДБ са наясно, че предстоящата сесия ще бъде под егидата на местните избори, но не трябва да се забравят основните задачи. Атанасов ги изброи – промяна на Конституцията като залог за установяване на правова държава, Шенген, Еврозоната и законите за КПКОНПИ.

„Нужни са промени, за да имаме действаща система за сигурност, включително и да се повиши техния капацитет“, настоя Атанасов. Призна и че голям е проблемът с граничния контрол и мигрантската вълна.

Възраждане

Костадинов пита къде е държавата

„Възраждане“ избяга от общото и акцентира на частното. Костадин Костадинов каза, че българинът Милан Димитров ще бъде съден в Гърция за екстрадицията му в САЩ. Днес ще се вземе окончателното решение, посочи той. Димитров е арестуван в Гърция, защото нарушавал санкциите на САЩ срещу Русия. Семейството му търси помощ от държавата, но помощ не получават. В съда в Атина няма наш представител. Къде е българската държава, какво е българската държава, попита Костадинов. Това е симптом за разпад на държавността, категоричен бе лидерът на „Възраждане“. Вече гласували купените и наплашените, според него. Той припомни зачестилите убийства в страната. Костадинов не е съгласен, че вместо с дневния ред на обществото властта се занимава с главния секретар на МВР. Освен това лидерът на „Възраждане“ видя външна намеса в среща на британския посланик с ЦИК, с Мария Габриел и Асен Василев. От партията ще питат за какво е говорено по време на срещата. Насъскват се българите един срещу друг по един дивашки начин, по мнението му.

Българската държава изисква да се управлява от стабилно мнозинство, а не от сглобка, съставена от Алексей Петров, подчерта Костадинов.

ДПС

Държавата действа постфактум на улицата

Държавата се разминава с активността на гражданите. Не може действията на държавата да са постфактум, следствие от активността на улицата, тъй като това е разрушително за доверието в държавата и държавността. Нужна е отговорност не на думи, а на дела и това минава през диалог, заяви от името на ДПС председателят на партията Мустафа Карадайъ, който макар и да констатира, че обществото ни е разделено има мнозинство за това България да е част от ЕС и НАТО, но и да живее по европейски стандарт. В тази посока приоритет са законите по ПВУ, Шенген, Еврозоната.

„Всички сме отговорни за това, но отговорността на управляващите е най-голяма за това“, подчерта Мустафа Карайдай.

Конституцията – един от най-важните въпроси пред това Народно събрание, включително и за отстояване и установяване на правовата държава. Мустафа Карадайъ призова за сериозни дебати, в чиято основа да залегне оценката на постиженията на демокрацията в последните 30 години, включително и оценка на българския етническия модел.

Карадайъ обърна внимание и на предстоящите местни избори, които всъщност за най-важни за хората, тъй като местните власти са най-близо до хората.

Карадайъ се обяви за спиране на прогресивното обедняване, ефективно използване на целия ресурс от ЕС, подкрепа на уязвимите групи, здравеопазване, образование, съдебна реформа. Нужна е национална икономика и икономически растеж. Нов тип мащабно мислене за социално и икономическо мислене.

Време е за ново начало, завърши декларацията си председателят на ДПС.

БСП

Истинската промяна може да дойде през местните избори

БСП си пожела нова мисъл и нов разум в този политически сезон. Корнелия Нинова пожела да се работи в интерес на българските граждани и държава. Това правителство е правителство на задкулисието, на договорките и дълбоката държава, смята червената лидерка. Това се потвърдило от днешните думи на лидера на ГЕРБ. Управлението се водело от личните интереси, а в действията на мнозинството се вижда законодателна немощ и правна неграмотност.

Освен това се създавал житейски хаос – продължавало напрежението за енергийна сигурност, нямало понятие какво е енергийна бедност. Съсипвате държавния сектор, а той осигурява 1/3 от парите в бюджета, обвини Нинова. Нищо няма и в здравеопазването. 1,3 милиона ваксини се купували за ковид. А къде е този ковид, недоумява Нинова. В образованието се посягало не само на българските, но и на европейските класици. Тръгват нагоре и цените на горивата. Къде ви е минималната работна заплата, попита тя и видя застой, регрес и връщане назад на държавата. В съдебната система шествали само спрените дела на Бойко Борисов за Барселонагейт и Чекмеджегейт. Тя поздрави ПП/ДБ, че изпълнили тази част от плана за изпиране на Бойко Борисов. Отношенията на БСП и президентът били ясни. Президентът Радев злоупотреби със служебната власт, каза още Корнелия Нинова. Този човек преяде с власт, допълни тя и предупреди: „за един грешен Илия не може да убиете свети Илия“. Социалистката настоя да не се правят изменения в Конституцията заради един човек. Навреме усетихме намеренията на сглобката, отчете Корнелия Нинова, която не можела да си представи столетницата да участва в това управление. Надеждите ви за промяна се пропиляха, обърна се в края на декларацията си тя към гражданите. Тези хора тук ви употребиха, предупреди Нинова и посочи, че промяната може да стане през местните избори.

ИТН

Днес е един позорен ден

С констатацията „днес е един позорен ден“ започна декларацията си председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Причината – заседанието си парламента провежда в централата на БКП, която всички софиянци наричат Партиен дом, а не Народно събрание. Според Тошко Йорданов дори и да се върне петолъчката, това няма да е проблем, защото сградата отново е пълна с комунисти.

Закани се и че „когато историята ви измете, ние отново ще върнем Народното събрание там, където му е мястото“.

С обръщение към залата, където се намира и цялото правителство, Тошко Йорданов попита какво е направено до този момент. Отговори си и с „нищо“. Освен формулирането на „интимна връзка“, достойно за описание на отношенията в мнозинството между ГЕРБ и ПП/ДБ и един ужасен бюджет, се планира да се извършат и вредни конституционни промени. Те, по думите на Тошко Йорданов, са „пълна глупотевина.“ И това се прави на фона на брутални поразии с цените на бензина и на тока, възмутен е депутатът от ИТН. Затова и той пожела на управляващото мнозинство „един забележителен 3 март с разходка по софийските улици“, когато в отношението на гражданите ще разберат точно какво са направили.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram