Заради 7 часа разлика между старите и новите правила: 8 самолета с българи прецакани с карантината

Осем самолета с българи се оказаха прецакани с карантината, защото са се прибрали у дома 7 часа по-рано. От 1 февруари има нови правила за влизащите в страната. В тях се посочва, че ако пътуващите от страни членки са ваксинирани или преболедували, от тях не се изисква тест, нито изолация. Оказа се обаче, че стотици нашенци, които са се завърнали в родината в понеделник вечер, са натирени по старите мерки.

Така хората, пристигнали в страната на 31 януари преди полунощ, които не са си направили предварително изследване, но притежават зелен сертификат, са изпратени в 10-дневна принудителна карантина. Тя няма да бъде отменена, въпреки че само няколко часа по-късно в сила са влезли нови правила. Така единственият вариант на българите остава да си платят за PCR тест на третия ден.

В този казус попада млада студентка от Пловдив, която е пристигнала във вечерните часове в България с полет от Виена. Още на летище София тя е била уведомена, че трябва да остане 3 дни под карантина, след което да си направи писиар тест, без значение, че от следващия ден вече ще важат новите мерки, улесняващи пътуването на граждани на ЕС.

„Имам две дози от ваксината на „Пфайзер“ и докато бях във Виена през януари, се разболях от COVID-19. Там трябваше да остана 2 седмици под карантина, докато оздравея и не представлявам опасност за околните. Имам нужните сертификати, които си мислех, че ще са достатъчни, но се оказва, че сега трябва пак да стоя под карантина и да плащам за тест“, възмущава се студентката.

В нейната ситуация са още стотици българи, долетели в родината в последните часове на 31 януари. „Големи спорове имаше на летище София на пътуващите с летищните власти. Почти никой от пътуващите не си беше направил предварително PCR тест, защото смятаха, че щом имат сертификати за ваксинация или преболедуване, както е в моя случай, и при влизането в сила на новите правила, това ще е достатъчно“, обяснява още студентката.

! час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram