Зайкова: Като се отказват от договора с „Газпром“, имат ли други? Тъпоумие!

Ядосана съм. Отказват се от договора с „Газпром“, но като се отказват от договора с руснаците, имат ли други договори, които да осигурят? Кой ще ни даде 43% от петрола, кой ще ни даде метали, зърно?

Такива въпроси отправи бившият депутат от Има такъв народ и настоящ икономически експерт Мика Зайкова пред БНТ. Повод за гнева й е вчерашното признание на финансовия министър Асен Василев, че Блъгария ще откаже да поднови договора с „Газпром“, който изтича в края на тази година.

Според нея трябва да се мисли. Мълчанието е злато, но преди да се говори, трябва да се мисли, настоя Зайкова и добави, че ни пречи тъпоумието на управляващите.

Тя недоумява, че вместо да имаме газ, щяло да се правят батерии. С какво ще правят тези батерии?, запита Мика Зайкова.

Зайкова отбеляза, че като започнат фирмите да фалират, няма да има и доходи, а като няма доходи откъде ще има пенсии. Не е важно кога ще се направи, а трябва да се разберем с азерите и Дубай за петрол, да се разберем с Турция, настоя Мика Зайкова.

Тя много иска да повярва на премиера Кирил Петков, но не вярва на гърците, че интерконекторът с гръцката държава щял да бъде направен за няколко месеца.

„Трай си, свърши предварителната работа и защо се правим по-католици от папата. Не искам да плаша хората, но това, което направиха е, че няма да преговаряме с руснаците за газ“, изтъкна Мика Зайкова.

Според нея инфлацията ще върви нагоре при настоящата ситуация. 

Тя посочи, че това, което ни пречи е тъпоумието на управляващите.

Инфлация от 25%-30% прогнозира икономистът Мика Зайкова по БНТ. Според нея държавата трябва да намери навреме алтернативни доставчици на продуктите, които досега сме внасяли от Русия и да договори поносими цени. В противен случай се очакват фалити на предприятия.

Това 8,4% инфлация, което го е изчислила Евростат, или 10% на НСИ – това е изгладеният индекс, коментира тя.

Още повече, че при тази ситуация и наша неподготвеност, инфлацията ще расте и ако някой мисли, че ей сега юни месец ще започне да пада, не съм съгласна, защото няма никакви предпоставки основните ресурси – стратегическите стоки, освен енергийните, да паднат, каза Мика Зайкова.

Продуктовите цени растат. Има спекула – да, но има и причини да растат, категорична бе тя.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram