Загрявка около стола на Никола Минчев

Взаимните обвинения за мафия и предателства разпалиха страстите в парламентарна зала. Те бяха разменени преди всичко между представители на ПП и ИТН, а и взаимно между настоящи и бивши вече депутати от ИТН. На това се ядоса Йордан Цонев от ДПС, според който народни представители са наричани мафия.

Тошко Йорданов и Станислав Балабанов защитават пламенно тезата, че вчера председателят Никола Минчев е нарушил правилника, а е направил това, тъй като така му е било казано. На Тошко Йорданов днешното заседание приличало на конгрес на БКП преди 1989.

Йорданов атакува и „политическите номади и политическите цветарки„. Той призова ПП да престанат да играят този театър на морал. Той подчерта, че ИТН първи са поискали оставката на председателя на НС Никола Минчев. „Ние първи се отказахме от това позорно правителство и продължаваме да вървим напред“ изтъкна Йорданов.

Станислав Балабанов заяви, че иска да представи факти срещу внушения, но бе посрещнат с викове „Мафия“. Не обикалям по квартири, апартаменти и не предлагам подкупи или жълти стотинки, изтъкна депутатът от ИТН. Балабанов се обърна към премиера Кирил Петков и му обясни, че психиката му е издържала на парите и властта.

Днес за вас е началото на един цивилизационен избор, каза спортният министър в оставка Радостин Василев. Аз не съм предател, моите колеги от ИТН не са предатели, обясни той. Нямало как да е лоялен към един партиен лидер вместо да е лоялен към България. ИТН предаде българският народ, каза Василев.

От ПП посочиха, че Слави Трифонов обещал да се бори срещу модела ГЕРБ и след това предал всички.

„Мафията си поиска държавата и безцеремонно иска да удари върха на парламентарната ни република – Народното събрание. След като пресякохме престъпните схеми на „Капитан Андреево“, след като спряхме транзита на парите от магистралите към чекмеджетата, дадохме да се разбере, че антикорупционната комисия ще заработи начело с човек, който не трепери пред задкулисието, мафията прави днешния ход за дестабилизиране на държавата. Едно е ясно – става дума за пари. Това е показна атака срещу председателя на парламента. За всички тук е ясно, че най-младият председател на парламента е брилянтен юрист, който води тази институция с чест, а не с процедури и хватки“, заяви Андрей Гюров.

Дебатът премина към „тренировка“ за предстоящия вот на недоверие предимно с критика към действията на правителството и взаимна разправа между настоящи и бивши депутатите от „Има такъв народ“. С множество обвинения и за неспазване на процедурите и от заместник-председателите на Народното събрание.

Дебатът се принизи, дебатът се изроди, констатира дори и Петър Петров от „Възраждане“, който поиска просто да се прекрати.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram