Ето пилотът на падналия МиГ. Радев: Отличен професионалист!

47-годишният майор Валентин Терзиев е пилотът на изчезналия над Черно море изтребител МиГ-29, съобщиха пред „Марица“ колеги на пилота. Той е сред най-опитните асове в авиобазата в Граф Игнатиево по летателни часове.

Управляваният от него самолет падна в открито море край Шабла по време на учение. Терзиев е изпълнявал задача по отстрел на светеща парашутна мишена нощем, което се смята за едно от най-трудните упражнения, защото има риск от загуба на ориентация.
Въпреки това майорът бил достатъчно опитен, за да се справи без големи проблеми, твърдят колегите му.

Те не вярват, че причината за инцидента може да е пилотска грешка, което е една от версиите.

Майорът, който е родом от Варна, е участвал в съвместно учение със сръбските ВВС край Шабла, което е започнало на 7 юни и е трябвало да продължи до 11 юни.

Сръбските пилоти участват с три изтребителя МиГ-29, които са излитали и кацали от Граф Игнатиево.

МиГ-29, на който е летял Терзиев, е доставен в България през 1988-89 г. Годен е за експлоатация още 9 години.

„Всички налични средства са мобилизирани в акцията по търсене и спасяване. Какво точно се е случило? Ще имаме ясен отговор на този въпрос, едва когато се издири бордовият регистратор на параметрите на полета или т. нар. черна кутия“, заяви президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев.

И допълни: „Най-важното в момента е съдбата на пилота. Познавам го като прекрасен човек и много добър професионалист. Очаквам в най-скоро време да имаме резултат от операцията по търсене и спасяване“.

Към 10 часа е била намерена спасителната жилетка на пилота на падналия самолет, съобщи военният министър на отбраната Георги Панайотов.
Той добави, че въпреки малките шансове пилотът да бъде намерен жив, спасителната акция продължава.
„Всичко, с което разполагаме е включено в операцията по търсене и спасяване на пилота. Няма сигнал от него, внезапно е изчезнал от радарите“, обясни Панайотов и добави, че в момента се уточнява дали пилотът е катапултирал.

Министърът добави, че жилетката на пилота е открита в морето. Тялото липсва.
„Почти със 100% сигурност машината е паднала в Черно море“, добави той.

Състоянието на самолета е било добро и е позволявало безпроблемната му експлоатация. „Този МиГ-29 е от машините, които последно са доставени в България, тоест 1988-89 г. Което означава, че жизненият цикъл на тази машина би трябвало да изтече в периода 2029-30 г. Машините се поддържат. Не бива в момента да се правят спекулации в резултат на какво е станал инцидентът. Нека да го установим и ще съобщим“, обясни пред БТВ министърът.

Панайотов обясни, че изтребителят е бил сам, изпълнявал е задача в рамките на учението „Шабла 21“ – стрелял е по цел. Служебният министър на отбраната заяви, че не иска да спекулира с възможните причини за инцидента и иска да станат ясни фактите, преди да коментира.

„В района на инцидента има две фрегати, един миночистач, на неговия борд има уред за измерване на дълбочината и съответно за търсене на останки от машината. Все още не е локализирана. Участват и хеликоптери от ВВС и ВМС, включително и дрон“, обясни ресорният министър.

Панайотов посочи, че тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено след инцидента.

Изтребител „МиГ-29“ е паднал тази нощ край Шабла по време на военно учение. Радиовръзката с машината е изгубена към 00:45, когато самолетът е изчезнал от радара.

В момента тече операция по издирването на пилота.

В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram