Енергийният министър: Сигурен съм, че режим на тока в България не се очаква

„Моето желание е тези финансирания да престанат и „Булгаргаз“ да функционира като нормално търговско дружество. Режим на тока не се очаква, България разполага с необходимите резерви. Разполагаме с всички енергийни мощности. Замърсяването в Маришкия басейн е може би единственият недостатък. Сигурен съм, че режим на тока в България не се очаква“, това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов.

„Интерконекторът с Гърция започва на 1 октомври, очаквайте тогава да потекат търговски количества газ. Тръбопроводът с Азербайджан е от изключителна важност. Тъй като получавайки газа по договор получаваме и доста по-оптимална цена. Това е едно от основните предимства на тази мрежа. Имаме възможност да осигуряваме газ не само за България, но и за съседните държави“, допълни Христов.

„Целта е стабилизация на пазара на енергетиката и газа. България в момента не изнася газ, транзитните количества минават по договорености, но по възможност „Булгаргаз“ трябва да продава газ на оптимални цена тук и за другите страни. Това е моето желание“, посочи министърът.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram