Емил Георгиев: Корнелия Нинова започна битката със спекулата

„Факт е, че в условията на тежка криза има спекула на пазара. Има монопол в хранителния сектор от големите търговци и производители, има и картелни споразумения и по този начин се убива дребния и среден бизнес.” Това заяви председателят на „Екогласност” и председател на „Федерацията на потребителите” Емил Георгиев в предаването „Делници” на Евроком.

„Преди 1 година тогавашният министър на икономиката Корнелия Нинова предложи държавата да започне надзор на цените и битка със спекулата. Тогава тя беше анатемосана от големите производители и търговци”, припомни той и изрази мнение, че е целесъобразно държавата да се намесва в определянето на цените на стоките, но при определени правила и норми.

„Трябва да се промени законодателството, трябва да се даде определение на понятията „нелоялна търговска практика” и „енергийно беден”, посочи Емил Георгиев. По неговите думи трябва да се започнат и действия по изваждането на студентските общежития от системата на небитовите потребители, защото в студентите плащали енергия и парно на промишлени цени.

Георгиев алармира за нередности в концесията на „Софийска вода”. Той обясни, че общинският съветник Прошко Прошков и група общински съветници са внесли предложение да бъде удължена концесията с 8 години, като посочва, че фирмата е на загуба, при положение че в последния доклад на „Виолия” е посочена печалба от 314 лв. Георгиев обърна внимание и че Общинският съвет е отказал дивиденти от 30 млн. лв. в полза на Столична община.

„В чии джобове са потънали дивидентите? Вярно ли е, столичани финансират елитен френски футболен отбор, чийто спонсор е „Веолия”?”, пита Емил Георгиев, според който в казуса трябва да се намеси и прокуратурата.

„Аз бях на Конгреса на БСП и този скандал, който наблюдавах там, беше срам за българския политически живот. Да демонстрираш такова варварско отношение пред очите на посланици и гости, не го намирам за нормално”, коментира Георгиев събитията от демонстрациите на политическия форум. По думите му левите хора в България имат нужда от силна левица и ляво обединение, но такова не може да има без БСП.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram