След като стана ясно, че гърци купуват българско олио и с боя го „превръщат“ в зехтин, сега Интерпол съобщава, че проблемите идват и от Италия, и от Испания.
Маслиновата реколта е слаба, а пазарът на зехтин екстра върджин се разраства, забелязали служители на европейската агенция за полицейско сътрудничество Европол. Техни лабораторни проверки показали, че зад най-популярните екстра върджин зехтини в света, произвеждани в Италия, Испания и Гърция, се крият също толкова доходоносни престъпни предприятия, които печелят като продават ментета, за чието производство се използва слънчогледово или рапично масло, а цената на литър в САЩ достига 30 долара.
В края на ноември властите в Испания и Италия, работещи съвместно с Европол, съобщиха, че са арестували 11 души, свързани с една такава престъпна група, като са задържали около 260 000 литра фалшифициран екстра върджин зехтин. Властите твърдят, че той е „негоден за консумация“, въпреки фалшивите етикети, които посочват, че зехтинът е 100% италиански или испански.
Властите откриват също така 91 000 евро в брой, четири автомобила от висок клас, фалшифицирани етикети и документи, в които се посочва, че зехтинът е испански и италиански, докато тестовете на пробите показват, че е по-вероятно то да е произведено чрез смесване на странични продукти от зехтин с други видове масло.
Търсенето на маслиново масло и неотдавнашната слаба реколта доведоха до рязко повишаване на цената на маслиновото масло.
„Съчетанието на различни фактори, като общата инфлация на цените, намаленото производство на зехтин и нарастващото търсене, създаде идеална среда за измамни производители“, се казва в изявление на Европол, цитирано от БГНЕС.
„За съжаление, фалшифицирането на екстра върджин зехтин е често срещана практика, поради което борбата срещу него е приоритет на правоприлагащите органи – особено в страните производителки“, допълва правоприлагащата агенция.
Фалшифицирането на висококачествен зехтин с по-нискокачествени продукти се е превърнало в обичайна практика, тъй като нарастващото търсене на средиземноморски зехтин за износ се сблъсква с по-ниските нива на производство, предизвикани от все по-суровите климатични условия, казва Кордилети, основната селскостопанска организация в Италия.
През 2023 г. добивът на средиземноморски зехтин ще намалее с 41%, казва Кордилети. Изключително влажната пролет означава, че маслиновите дървета цъфтят по-малко, а рекордните горещини през лятото изсушават маслините.
Това е довело до невъзможност на производителите да задоволят търсенето на пазара.
Така наречената „земеделска мафия“ в средиземноморските региони, произвеждащи зехтин, се опитва да запълни празнините в предлагането, развивайки операции за производство на фалшив екстра върджин зехтин.
„Смесването на маслиново масло от потребителски клас с алтернативи от по-нисък клас позволява на престъпниците да предлагат конкурентни цени, като същевременно се включват в законните вериги за доставки“, казват от Европол.
Източник: СЕГА
Последвайте PRESSTV вече и в Telegram