Д-р Сергей Иванов: За първи път има толкова мащабен случай на салмонела в шоколадови изделия


Най-неочаквано беше това с шоколадовите яйца. Британската агенция по храните отправи официално предупреждение за изтегляне на продукта. Марката е добра позната на всички. Тогава ставаше въпрос само за стандартните яйца, след това предупреждението беше разширено до всички други продукти на въпросната фирма. Това каза за Bulgaria ON AIR д-р Сергей Иванов от „Активни потребители“.

„Вече се заформи скандал заради забавената реакция на ЕС. Потребителите трябва да знаят, че не трябва да купуват на децата шоколадови яйца. Но като цяло да избягват всичко, свързано с тази марка. В момента само във Великобритания има 60 деца на възраст под 10 години, които са със салмонела. Има случаи във Франция, Нидерландия… проблемът е общоевропейски“, допълни още д-р Иванов.

По думите му за първи път има толкова мащабен случай на салмонела в шоколадови изделия.

„Шоколадът не е рисков продукт за салмонела и за да се получи такова заразяване трябва да е голяма „мърлявщина“. Производителят трябва много да се е постарал, за да зарази шоколада. Оттам идва и изненадата, защото това е голям производител. А за козунаците за Великден няма кой знае какви рискове, но още преди години правихме разследване, в което установихме бои вътре в тях“, заяви д-р Иванов./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram