Дъждовна и снежна събота, оранжев код за валежи и силен вятър

Национален институт по метеорология и хидрология издаoe предизвестие от втора степен (оранжев код) за обилни превалявания и мощен вятър в 4 области в Южна България. Това са областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково. Очакваните пориви напразно са до 90 км/ч.

Жълт код е разгласен за 20 области в страната. Валежите от дъжд ще стартират в Западна и Централна България. До края на деня ще завали и на изток. В централните региони на Южна България количествата ще са обилни – сред 35 и 65 мм. Температурите ще са от 3°-4° в Северозападна България до към 15° в Източна България. В планините ще бъде облачно, прохладно и с превалявания от дъжд, над 1700 метра – от сняг.

В Рило-Родопския масив ще се образува нова снежна завивка. По проходите ще има условия за преспи и навявания. Максималната температура на 1200 метра ще бъде към 5°, на 2000 метра 0°.Сутринта по Черноморието облачността ще е раздрана, само че още преди обяд от югозапад ще се усили и до вечерта ще завали дъжд. Ще духа сдържан и мощен вятър от юг-югоизток. Максимални температура на въздуха: 12°-16°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала./КРОСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram