Дрон, негодник или госпожа? Кой е снимал в спалнята на премиера

Преди седмица премиерът Бойко Борисов сам се върна към темата за снимките от резиденция “Бояна”, на които се виждат пистолет, златни кюлчета и пачки от 500-еврови банкноти. Направи го по време на оглед на строежа на автомагистрала “Хемус” и обвини президента Румен Радев, че е изпратил „прекрасна госпожа“ да „нащрака“ всичко.

Три месеца след като снимките бяха анонимно разпратени до няколко медии, все още няма отговор на въпроса кой е техният автор и дали те са автентични.

В началото на август прокуратурата образува проверка, но не съобщава да има резултат от нея. Евродепутати се заинтересуваха дали властите в България смятат да разследват не само произхода на снимките, но и тяхното съдържание.

В това време изказаните версии за снимките се увеличават, а българите не получават отговор на въпросите – кой може да влиза в спалнята на премиера в негово отсъствие, автентични ли са снимките с пачките и – ако да – какъв е произходът на тези пари.

От дрона до госпожата

Непосредствено след появата на снимките в средата на юни Бойко Борисов събра елита на ГЕРБзад гърба си и даде пресконференция. На нея той призна автентичността на едно от изображенията – това, на коeто се вижда той, докато “сладко спинка”. Борисов каза, че кадрите са “манипулации”, които са описвани като технология в “учебника на КГБ”.

Тогава премиерът не уточни кой стои зад снимките, но каза, че подозира някого от приближените си към миналата година. На въпроси дали това е Цветан Цветанов, който напусна ГЕРБ, Борисов не отговори еднозначно. „Негодници такива“, каза премиерът по адрес на авторите на снимките, които тогава определи като „компромат“.

На същата пресконференция министър-председателят каза, че президентът Румен Радев го следи с дрон. Президентът отговори, че е управлявал дронове, но не е следил с подобна техника премиера Бойко Борисов в района на резиденцията в Бояна.

Два месеца по-късно обяснението вече е наземен шпионаж. „Аз съм изяснил как коварно, неговите хора (на президента – б.а.), най-близкото му обкръжение, по един много елементарен начин, с една много прекрасна госпожа, дойде и нащрака в мое отсъствие всичките тези работи. Направиха го по перфектен начин. Шапка им свалям. Години наред са се готвели за това. Като ченгеджийска операция я направиха фантастично. Неслучайно само той го повтаря, защото най-близко негово обкръжение го свърши“.

Свободна Европа попита президента Радев дали има в близкото си обкръжение госпожа, която е посещавала премиера в “Бояна”. Отговорът, който получихме:

“Прессекретариатът на държавния глава няма информация кой посещава министър-председателя у дома му”.

Една ли е госпожата?

С изказването си от миналата седмица Борисов не само даде нова версия за произхода на снимките, но и не оспори автентичността на тези от тях, на които не е в кадър. На тези снимки се вижда отворено чекмедже с пачки с евро и пистолет.

Поръчан от „Биволъ“ и „Е-вестник“ технически анализ показа, че разпространените снимки са правени по различно време. Премиерът досега не е казвал колко пъти „госпожата“ е влизала в спалнята му и дали е една и съща.

Свободна Европа изпрати официално питане до министър-председателя коя е „госпожата“ и по какъв повод е била в спалнята му, но не получи отговор. От пресцентъра на Министерския съвет не отговориха и на въпроса как в отсъствието на Борисов е направена снимката, на която се вижда, че той спи.

При излизането на снимките през юни Борисов каза, че „има много момчета, истински, смели, добри професионалисти в НСО“ (Националната служба за охрана – б.а.), но допусна, че може да са „пробили“ някого. Премиерът съобщи, че “ще си направя много изводи: дали ще ползвам услугите на НСО вече”.

Свободна Европа попита НСО дали е постъпило искане от премиера за отказ от ползване на услугите на службата за охрана. От НСО отговориха, че вътрешна проверка е установила, че няма данни сигурността на министър-председателя да е била компрометирана.

„Документацията от проверката е изискана и предоставена във връзка с образувано дело на Софийска градска прокуратура. Съгласно чл. 20, ал. 5 от Закона за НСО президентът, председателят на Народното събрание и министър-председателят не могат да се откажат от охрана”.

От прокуратурата не отговориха на питането на Свободна Европа докъде е стигнала проверката за снимките в спалнята на Бойко Борисов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram