До 30 градуса през април

Най-ниските температури през април у нас ще са предимно между минус 2 и 3 градуса, а най-високите – между 25 и 30 градуса, съобщи за Радио Стара Загора Анастасия Кирилова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 10 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета – между 8 и 14 градуса, а за планините – от минус 5 до 3 градуса. Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 75 литра на квадратен метър, а в планинските райони – между 60 и 100 литра на квадратен метър.       
В началото на април ще бъде сравнително топло, ветровито, с променлива, често значителна облачност и на места, повече в Западна България, с краткотрайни валежи. Ще има и гръмотевици. Към средата на първото десетдневие температурите ще се понижат, ще преобладава облачно време, главно в западната половина от страната с валежи от дъжд, а в планините – от сняг. Относително по-малка вероятност за валежи има през периода 6-8 април, когато и температурите ще се повишат и ще се доближат до климатичните норми. В края на десетдневието вероятността за валежи отново се повишава.

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram