Доц. Ангел Кунчев: Причина за бума на респираторни заболявания са противоепидемичните мерки заради КОВИД-19


От началото на годината имаме над 14 000 случаи на варицела и 5000 на скарлатина. Това е значително повече от последните две години. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в студиото на „Събуди се“ по Нова телевизия.

Причина  за бума на шарките са сериозните противоепидемични мерки заради КОВИД-19, които са потиснали всички респираторни заболявания, поясни той.

При скарлатината вече се наблюдава намаляване на случаите, но при варицелата все още не. Той прогнозира, че до края на април и двете заболявания ще отминат.

От няколко години се води дебат с педиатри, инфекционисти и епидемиолози за въвеждане на ваксината срещу варицела в имунизационния календар на децата. В над 90-95% от случаите болестта протича без усложнения. „Но когато имаш 30 000 случая, дори 1% с усложнения от тях е достатъчно голям брой. Имаме, за съжаление, и по един-два смъртни случая. Ако можем да им го спестим това на децата, сме длъжни да го направим“, заяви доц. Кунчев.

Трима българи са развили ботулизъм, след като са се подложили на терапия за отслабване с ботокс в Турция. Те и още 87 души са си инжектирали ботулинов токсин.

Една от пострадалите е продължила лечението си във Варна. Тя е била в болница 40 дни, като се е намирала и в реанимация. Другият българин се е върнал в Австрия, където живее, а третата пострадала българска гражданка е останала в Турция, поясни доцент Кунчев.

Хората се разболяват от ботулизъм чрез приемане на ботулинов токсин с храната, обясни Кунчев. По думите му двете клиники, в които се е правела такава процедура – в Истанбул и Измир, са затворени. 

„Ботулиновият токсин представлява една от най-силните отрова, която парализира нервите на човек. Това е и целта – биейки се в стомаха, прави така, че храносмилателните органи да не могат да си вършат функцията, храната да не се усвоява, просто преминава през организма с цел отслабване“, обясни държавен здравен инспектор. Сред най-честият симптом на болестта е умората, двойното виждане, уточни той./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram