ДОНЧЕВ РАЗКРИ: Ако Герджиков не отиде на втори тур, ще подкрепим Лозан Панов

Ако ГЕРБ спечели парламентарните избори с разлика пред втория от 0.5-1 процентни пункта, не би опитала да състави правителство. При преднина от 5-6 % трудно би избягала от отговорност и ще направи опит. Това заяви пред „Свободна Европа“ заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

По думите му приоритет номер 1 трябва да бъде обединяване на нацията. „Може би“ – така той отговори на въпроса дали ГЕРБ биха започнали такива разговори в следващото НС, като направи уговорката, че не е ясно какви политически субекти ще има в новия парламент. 

Дончев би участвал и в такъв за съдебната реформа, но има проблем, когато тя се свежда само до смяна на главния прокурор Иван Гешев.

На въпрос дали ГЕРБ ще води разговори с ДПС за партийна подкрепа за Анастас Герджиков, Дончев отговори, че това би трябвало да направи самият кандидат. „Нашата позиция е ясна. Ние подкрепяме тази кандидатпрезидентска двойка“, каза Дончев. И добави, че ако други партии – било то и ДПС – след първия тур решат да подкрепят кандидата, който и те, то ГЕРБ няма място в този разговор. 

В случай, че Герджиков не спечели или не достигне до втори тур, ГЕРБ е много по-логично да подкрепи Лозан Панов, каза Дончев. Право на Панов обаче било дали да я приеме или откаже. Според него обаче по всяка вероятност няма да се стигне до такава хипотеза.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram