Димитър Данчев: В страната има достатъчно количество слънчоглед за производството на олио за следващите 4 години

КЗК  ще извърши проверки дали има изкуствено повишаване на цените

„Два са основните фактори, които могат да предизвикат спекула на пазара. Единият е липсата на прозрачност на пазара и именно заради това Министерството на икономиката и индустрията публикува ежедневно информация за цените на едро на основните хранителни стоки. Вторият фактор е липсата на стока на пазара. Такава обаче не виждаме. 

Заедно с Министерството на земеделието извършваме проверки в  складовете на търговците и потребителите и установихме, че няма никаква опасност за продоволствените нужди на хората. В страната има достатъчно количество слънчоглед за производството на олио за следващите 4 години – 1,5 млн. тона слънчоглед има в складовете.” Това заяви заместник-министъра на икономиката и индустрията Димитър Данчев в предаването „България сутрин” по Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че, за да успокои пазара, правителството ще отпусне 1,1 млрд. лв. за изкупуването от пазара на допълнителни количества пшеница, царевица, слънчоглед и фураж за попълването на Държавния резерв.

„Министър Нинова вчера ясно заяви, че Комисията за защита на конкуренцията ще започне да извършва проверки, които да потърсят евентуални съглашателства между производители и търговци под формата на картел, които предизвикват изкуствено повишаване на цените”, обърна внимание Данчев. Той посочи, че КЗК ще изисква пълна информация за наличността на стока по складовете, за начинът, по който се определят цените и за споразуменията, които сключват с големите търговски вериги, така че да установи дали има основание за такова повишаване на цените.

„При 2 лв. производствена цена на литър олио в пластмасова бутилка, 5 лв. цена не изглежда да съответства на реалните ценови равнища, а по-скоро прилича на спекула или на опит за обогатяване на определени търговци и производители за сметка на българските граждани”, отбеляза заместник-министърът на икономиката.

Димитър Данчев увери, че при установяване на нарушение, санкциите, които би могла да наложи КЗК са доста сериозни, включително процент от оборота за цялата година.

“Влизаме редовно в магазините и следим цените на стоките. Държавната комисия за стоковите борси и тържища, която е под шапката на министерството на икономиката и индустрията буквално ежедневно публикува информация за цените на едро за основните хранителни стоки в цялата страна.”, припомни Данчев. 

„40-те лв. ще отидат при хотелиерите и фирмите, които предоставят места за настаняване на хората, бягащи от войната в Украйна. Няма да се дават пряко на бежанците. Ще бъдат облекчени процедурите за даване статут на бежанец на тези хора, за да могат да получат бърз достъп до пазара на труда и час по-скоро да започнат да получават собствени доходи и да могат да стъпят на краката си”, каза още Димитър Данчев.

Той посочи, че в следващите дни ще бъде създадена организация oще при влизането в страната тези хора да попълват анкетни карти, с които инстутициите да получат информацията каква е квалификацията им, в кои сектори досега те са работили и къде биха могли да бъдат насочени на пазара на труда. „В Министерството на икономиката и индустрията получаваме ежедневно предложения от български работодатели за наемане на хора в различни сектори. На пазара има нужда от ИТ  програмисти и инженери до продавачи”, добави Димитър Данчев.

Заместник-министър Данчев коментира, че в момента на пазарите на практически всички стоки има голяма несигурност и няма как да се очакват инвестиции в някакви огромни размери. По неговите думи редица големи производители, особено от секторите на машиностроене и автомобилостроене, усещат проблеми в осигуряването на доставките си.

„Шанс за България в тази ситуация може да бъде, при адекватни действия и позициониране от страна на бизнеса, да сме страна, която да даде подслон и среда за развитие на бизнес именно  на тези сектори, които се оттеглят от пазарите, на които са работили до момента”, изтъкна Димитър Данчев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram