Дизелът удари 3,12 лв. за литър

Цените на горивата у нас отбелязаха нов ръст. От няколко дни литър дизел се продава между 3,07 и 3,12 лв. в големите вериги в Бургас, сочи справка на Флагман.бг.

При бензина почти няма разлика от миналата седмица и засега е под 3 лв. Цената за литър е между 2,78-2,99 лв.

Пропан-бутанът също бележи ръст. Преди месец в големите вериги литър газ струваше между 1,35 и 1,47 лв. В момента най-евтината цена е 1,53 лв., като в големите вериги тя достига до 1,65 лв. В по-малките бензиностанции цените са с около 10 стотинки по-евтини, показа нашата проверка.

У нас никога горивата не са се търгували на тези цени, което е абсолютен рекорд. В сравнение с преди една година те са с 50 % по-скъпи. А по време на първата вълна на ковид през април 2020 година в малките бензиностанции литър дизел струваше 1,39 лв.

Кога се очаква спад?

След като САЩ освободи 180 млн. барела от резерва си, нефтът започна да поевтинява, като в момента е между 100 и 102 долара. По бензиностанциите движението се отразява с 10-дневно закъснение. Това означава, че ако сегашните нива на нефта се запазят още седмица, горивата би трябвало да поевтинеят.

Не всички новини обаче са обнадеждаващи. Възможно е да се стигне до ембарго от ЕС и САЩ на износа на руски петрол, което може да вдигне котировките осезаемо, тъй като Москва осигурява около 20 % от световното потребление. При такъв сценарий цените отново ще тръгнат нагоре и е възможно да има нови рекорди по бензиностанциите.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram