Депутати излязоха на протеста на КНСБ и КТ „Подкрепа”, освиркаха Кирил Петков

Депутати излязоха на протеста на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа” под надслов „Да защитим енергийната сигурност на страната“, който синдикатите организират пред служебния вход на Народното събрание, съобщи БТА. 

Преди това парламентът гласува текст по текст общ проект на решение, с който се задължава Министерският съвет да промени Националния план за възстановяване и устойчивост. Преди финалното гласуване на целия проект обаче беше дадена 30 минути почивка по искане на „БСП за България“ и народните представители отидоха при протестиращите.

Пред сградата на парламента са над 3000 души. Недоволството е във връзка с поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии спрямо нивата им през 2019 г.

Протестиращите искат Народното събрание да задължи Министерския съвет да започне преговори с Еврокомисията за отмяна на този ангажимент. Те настояват още парламентът да гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г. Притесняват се, че може да останат без работа. Ако не бъдат чути, ще си търсят правата. Настояват и за срещи с депутатите. 

Протестиращите са издигнали плакати „Не искам на тъмно“, има черен гробовен кръст на който е написано „Мини Марица Изток“, на земята има афиш: „България не може да затвори въглищните централи сега!Махнете тези 40процента от НПУ!“, „Помислете за България“ и др.

Протестиращите започнаха да скандират „Кирчо, Кирчо!“, искайки Кирил Петков да излезе. При тях отидоха депутатите от Енергийната комисия – Теменужка Николова, Маноил Манев, Делян Добрев, Искра Михайлова. Всяка парламентарна група получи по един фенер.

Делян Добрев заяви, че до 31 март е даден срок да се изтрият текстовете от злополучната страница 113. „В решението е записано не само 2038 г., а и че те трябва да работят без ограничения. Моята молба към вас е да следите дали решението на Народното събрание ще бъде изпълнено. Решенията на Народното събрание са силата на закон. Да не стане като решение, по предложение на Желю Бойчев и Таско Ерменков по темата от 2020 г., да не е изпълнено“, каза Добрев, а думите му бяха посрещнати с аплодисменти.

„Имаме историческо събитие в Народното събрание. Надежда винаги има“, заяви Искра Михайлова от „Възраждане“.

„Взехме важно решение за енергетиката. България вече е изпълнила своите ангажименти към ЕК. Ние повече ангажименти не можем да поемаме. До 2038 г. имаме нужда от българската енергетика“, отбеляза депутатът Драгомир Стойнев.

Аз съм единственият може би народен представител, който е работил в рудник. Виждам, колеги, че се ентусиазирахте, като видяхте Кирил Петков, заяви Рамадан Аталай.

Изненадващо Кирил Петков се появи на жълтите павета, а щом го видяха, протестиращите започнаха мощно да го освиркват.

Петков заяви пред протестиращите, че е много важно да постигаме националните си приоритети като сме заедно. „Ако се цепим, няма как да ги постигнем. Следващата стъпка е да се обединим на регионално ниво и да отидем в Брюксел и да кажем, че ни е необходима регионална политика и трябва да се явим заедно с Гърция, с Румъния и със страни от Западните Балкани. Ако не решим да имаме общи действия, България няма да прогресира“, каза Петков.

Ивайло Мирчев от ДБ заяви, че в НС се е случило нещо, което рядко се случва – всички да се обединят. „Ние го подкрепихме и ще продължаваме да го подкрепяме. Успех на всички и това решение е безпрецедентно“, каза той.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че се надява, че всичко това ще е за добра и се обърна към депутатите с думите, че продължават да ги гледат.

В началото на дебата в НС  председателят на енергийната комисия Делян Добрев съобщи, че вчера и тази сутрин народните представители от цялата енергийна комисия са успели да се обединят около общ текст на проект на решение. Затова отпаднаха за разглеждане двата проекта, предложени от „Възраждане“ и ГЕРБ-СДС съответно за изцяло нов план и за промени в Плана за възстановяване и устойчивост.

При гласуването на текстовете политическите сили се обединиха в защита на въглищните централи. Ако Конституцията позволяваше президентът да връчи мандата на енергийна комисия, днес щяхме да имаме правителство, коментира Жечо Станков (ГЕРБ-СДС).

Епицентър.БГ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram