Депутатите се скараха за 100-те лева великденски надбавки за пенсионерите

Окончателното гласуване на великденските добавки от 100 лева разглеждат депутатите в Народното събрание. Вносители са Деница Сачева, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Станислав Анастасов от групите на ГЕРБ-СДС и ДПС.

Ако бъдат приети, НОИ има готовност да ги плати с майските пенсии, които се плащат от седмо число на месеца, а Великден е на 5 май.

Заседанието започна навреме при наличие на кворум.

Предложено беше и допълнителна, 14-а точка с поверителна класификация по отношение на армията и контингентите зад граница.

Над 142 млн. осигурихме, изплатихме на всички пенсионери и завършихме годината под 3 процента дефицит. Каква е разликата и защо сега вие твърдите, че има избори и затова се дава пенсионерската добавка, възмути се Корнелия Нинова от колегите си от ПП.

Важеше и швейцарското правило и пак имаше великденски добавки, допълни тя.

Не било справедливо да се дава по този начин великденска надбавка, ние казваме, че на тези под прага на бедност да се дадат по 100 лв, а на тези над тази сума – по 50 лв., обясни тя.

Тук е въпросът за приоритетите на партиите. Някои си поставят строителство на магистрали, други военни разходи, но за нас е борбата с бедността срещу високата инфлация, защото най-много страдат възрастните хора и то онези с малките пенсии, отсече Нинова. И допълни, че пари в бюджета има. 

Няма да сме като хората, които разделят българските пенсионери, това е дискриминация по светлите празници, заяви Искрен Митов от ПП.

Георги Свиленски от БСП заяви, че ПП трябва да са последователни и да подкрепят 100 лв. за тези под социалната бедност и по 50 лв. за тези над този праг.

Наистина се чувствам неловко в тази ситуация, спорим за 50 лв. еднократно за българските пенсионери, възмути се депутатът.

Сега спорим за цената на един козунак без глутен в една сладкарница. Сега не може да се купи един безглутенов козунак. Затова нека гласуваме за един безглутенов козунак за хората над линията на бедност, каза Свиленски.

Г-н Митов, може ли да не се въртите като пумпали. Сега защо е обратно на преди, когато се обявихте за социална партия и откраднахте програмата на БСП. Тогава сте натиснали зеления бутон за възрастните хора, близо 150 млн. лв., възмути се Нинова.

Бюджетът е разчетен със стратегическа цел и пада жертва преди избори на популистки предложения, отбеляза Явор Божанков. 

ГЕРБ давали от джипката, така го разбират, така го правят, посочи той.

Шизофренно поведение е, че е дискриминация на едни хора да се увеличават пенсиите на едни хора, а на други не. А не е ли дискриминация на нито един да не дадем пари, попита Иван Ченчев от БСП. Недостойно е 130 млн. лв. да няма за всички пенсионери, възмути се той.

Цончо Ганев от „Възраждане“ отбеляза, че за първи път се случва безобразието ППДБ да водят такава яростна политика срещу пенсионерите, срещу хората, които са изградили да я има днешна България. Води се жестока полемика от страна на ППДБ, че 100 лв. е колосална сума. Безумието на тези евроатлантици стига дотам, че за да могат да са предани евроатлантици и да кажат, че има 3% дефицит, трябва да се каже, че са много 100 лв. на пенсионерите. Това абсолютно никога не е било, възмути се Ганев.

Вие сте счетоводни мошеници, сега ГЕРБ нека ви изкарат всичко – пуделите, пачките и да ви изкарат и бюджетния дефицит, който е 5, а не 3%. Вие сте безумци и трябва да изчезнете, късно е когато и да стане това, отсече той.

На извънредно заседание на бюджетната комисия в сряда беше решено по 100 лева към пенсиите да получат само на хората с доходи до линията на бедност. Предложението на БСП хората с ниски пенсии да получат 100 лева, а тези с по-високи – по 50 лева, беше отхвърлено в комисията, припомня БНТ.


По данни на НОИ пенсионерите в страната са около 2 040 000. Хората с пенсии под линията на бедност от 526 лева са 534 000.

Вчера новият социален министър Ивайло Иванов, който до влизането в служебното правителство ръководеше НОИ, увери, че няма да има проблем за бюджета на държавното обществено осигуряване. Новият вариант ще струва около 54 млн. лв. при около 40 млн. за първоначалния.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram