Депутатите се заеха със създаването на комисия по имунитетите

Точката влезе в дневния ред на законодателите по искане на ПП. Тя трябва да разгледа искането на главния прокурор за снемане на депутатската защита на Бойко Борисов (ГЕРБ)Даниел Александров (ГЕРБ) и Кирил Петков (ПП-ДБ).

Преди това двама нови депутати положиха клетва на мястото на Асен Василев и Николай Денков. 

Комисията трябва да проучи дали има достатъчно основания да се свали имунитета на Борисов, Александров и Петков. В края на работата си комисията трябва да излезе със становище по трите отделени казуси и препоръки до пленарна зала. Тя ще се състои от 12 народни представители по двама от всяка парламентарна група. До 18 юли 2023 година комисията трябва да приключи работата си.

Държим заседанията да бъдат публични, обясни Мирослав Иванов, ПП, като поясни, че формацията няма да предлага председател. Справедливостта не бива да бъде конюнктурна, заяви народният представител. Той отново декларира, че преди края на дейността на комисията Кирил Петков ще се откаже от имунитета си. Иванов дори прогнозира, че дейността й може да приключи и преди крайния срок от 18 юли.

Включиха програмата, но тя е с предпране, заяви независимият Радостин Василев. Според него прерогатив на прокуратурата е да прецени дали има основания за искането за сваляне на депутатски имунитети. Лигата на перачите били вносителите, според него. Започвате процедура по пране на Бойко Борисов, след като задкулисието успешно смени главния прокурор, предупреди Радостин Василев.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram