Денков посочи големия порок: Зависимата от политиците съдебна система

Съдебната реформа стартира със законите прието в последната сесия на НС. За да завърши са нужни още сериозни промени, най-вече в антикорупционния закон. Успоредно с това трябва да се приемат и промените в Конституцията и структурата и състава на ВСС. Това ще отнеме още няколко месеца. Големият порок е че съдебната система е, че е силно зависима от политическите сили. Ние искаме да премахнем това. Това заяви премиерът акад. Николай Денков в отчета за дейността на правителството през изминалите три месеца.

По отношение на тестването на пияните и дрогирани водачи, той посочи, че се акцентира върху бързото изваждане на пробите на шофьорите от лабораториите, за да не се бавят наказанията. Обсъждаме как да се ускори процеса. Целта е пробите с наркотици да излизат максимум до седмица. Трябва да излезем от този цикъл, където се чакат по шест месеца. Тестовете на МВР не могат да се сменят, Истинските тестове, които дават резултат са кръвните проби, поясни Денков.

Министър-председателят засегна и темата за АЕЦ „Белене“. По думите му оборудването за централата стои на площадката от години. Опитите да се построи централата са неуспешни. Няма смисъл то да стои там, без да може проекта да се реализира. Добре е че се появи купувач, който е готов да го вземе. То ще бъде платено съгласно оценката направена от международен одитор. Успоредно с това ние развиваме ядрената си енергетика, допълни той.

ПАВЕЦ Чаира в момента не работи заради повреда в хидрогенераторите. Швейцарски експерти изследват проблема. Има механични проблеми. Търси се най-добрия инженерен подход за решение. Има идеи да се развият такива хидросъоръжения и на други места. Това е добър вариант за съхранение на енергия в големи обеми, но това изисква големи инвестиции и е дългосрочен период, поясни Денков.

Относно наводненията по Южното Черноморие той посочи, че ситуацията постепенно се нормализира. Денков заяви, че в Царево тока е пуснат, но водата все още не е годна за пиене. Той добави, че реакцията на институциите е била светкавична и че спасителни екипи и армията все още са на терен, за да оказват помощ. Премиерът уточни, че възстановяването на пътните настилки ще изисква време. Трябва да се направи и преглед на водосборните потоци. Оценките каква е била причината трябва да се правят след внимателен анализ.

Към момента няма заплаха за българските пристанища от руските кораби в Черно море. Вижда се желание да се блокира част от икономическата ни зона. Трябва да се противопоставим на желанието Черно море да се превърне в руско езеро. На сила се отговаря със сила, категоричен бе той.

Според Денков 3 март не обединява българите. Датата може да бъде тълкувана по два различни начина. Една имперска сила иска да ни напомни, че ако не беше тя нямаше да съществуваме като държава. Ако не беше 24 май от друга страна може би нямаше да има руска държава, смята премиера.

Денков посочи, че има различия с президента Радев по някои въпроси, но те не трябва да ни разделят когато работим за интересите на българските граждани. Готов съм да говоря с всяка една институция, включително и президентството. Некоректните нападки към правителството трябва да престанат, каза още той.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram