Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че саботират парите по ПВУ

ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа, а жертва на този саботаж пада и вторият транш по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това обяви на брифинг в Партийния дом Николай Денков.

Няколко закона са в Народното събрание и трябва да бъдат приети, но пленарна зала не ги гледа. Сред тях са закона за личния фалит, правилата за работа на Антикорупционната комисия, защитата на лицата, подаващи сигнали за корупция, и пътната карта за климатична неутралност. Законите са блокирани от ГЕРБ, тъй като са в комисии с председатели на ГЕРБ, каза Денков. Още през юни Министерски съвет е внесъл законите.

Ето затова не получаваме второто плащане, открои Николай Денков и обясни, че докато не бъдат осъществени реформите, заложени в плана, няма да получим средствата.

Той се противопостави и на отмяната на либерализацията на енергийния пазар. Това е очевиден популистки предизборен ход, заяви Николай Денков. Това е борба за гласоподаватели за сметка на хората, смята още той. Отлагането нямало да помогне на хората, а щяло да попречи, по мнението му.

Според бившия правосъден министър Атанас Славов ДПС и ГЕРБ искат са запазят удобните си мнозинства във ВСС, да запазят влиянието си в Комисията за противодействие на корупцията и така двете партии да си осигурят амнистия за сигнали от преди 2021 година.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *