Денков: Десислава Атанасова наруши джентълменското споразумение между двете коалиции

„Десислава Атанасова наруши т.нар. „джентълменското споразумение“ между двете коалиции. Това трябва да стане ясно на всички и обяснява защо имаме причини да бъдем внимателни в отношенията с ГЕРБ-СДС, защото във всеки един момент може да се окаже, че това, което сме се споразумяли, може да бъде нарушено, поставяйки допълнителни условия или различни акценти и нюанси“.

Това заяви на брифинг в парламента акад. Николай Денков от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“. Повод за думите му стана отказът на ГЕРБ по-рано да се отложи изборът на Стою Стоев за шеф на Комисията по правни въпроси.


Денков поиска да се включи извънредна точка за неговия избор, но след скандал между ПП и „Възраждане“, и по предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ, този въпрос беше отложен, като първо се проведе председателски съвет.

„Аз се надявам, че ГЕРБ-СДС ще преразгледа тази позиция и ще се върне на позицията, която заедно сме уточнили“, подчерта той.

И припомни, че на 19 април НС е започнало работата си със сключеното джентълменско споразумение между първите две политически сили, и изчете думите на шефката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова от трибуната, че ако парламентът има живот, по-дълъг от три месеца, то шефовете на НС и на правната комисия ще се въртят на ротационен принцип, както и че на първо време ГЕРБ ще оглавят парламента, а ПП-ДБ – правната комисия.


Атанас Атанасов заяви от своя страна, че в политиката трябва между партньорите да има доверие.

„Не само в този случай, а по принцип в политиката много важно нещо е доверието. За да се изгражда доверие, трябва да се изпълняват ангажиментите. Ние сме притеснени от това, което се случва. ГЕРБ искат от нашата политическа сила подкрепа за избор на тяхно правителство, а как ние да бъдем уверени в общи действия, след като не се спазват джентълменски споразумения?“, поясни съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.


Представителите ПП-ДБ не позвалиха на медиите да им зададат въпроси.

Десислава Атанасова отговори минути след това, че не вижда никакво напрежение или нарушение на постигнатото споразумение.

Подкрепете кабинета на г-жа Габриел и ще гласуваме за предложението ви за шеф на правната комисия“, каза тя.


Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС заяви, че очаква в 17 часа хората на ПП и ДБ да се срещнат с техния кандидат за премие Мария Габриел.

Припомняме, Сспоред споразумението между двете партии новата коалиция би трябвало да поеме ръководството на правната комисия в замяна на това, че подкрепи кандидатурата на Росен Желязков за председател на парламента. Уговорено бе и двете позиции да се оглавяват на ротационен принцип, т.е. след 3 месеца Желязков да подаде оставка, а на негово място да бъде избран Никола Минчев.

Въпреки че председателят на парламента беше избран преди почти месец, не така стои въпросът с председателите на комисиите, чиито избор бе поставен като заложник на сформирането на управленско мнозинство.

Заради невъзможността за момента да бъде излъчено такова и заради провала на преговорите между ГЕРБ и новата коалиция, депутатите промениха правилника си за работа и сформираха комисии без ръководство, като позволиха на председателя на Народното събрание да свиква заседания и да определя кой от нейните членове да ги води, когато няма избран председател.

Още тогава от „Продължаваме промяната – Демократична България“ поискаха правната комисия да бъде извадена от това решение, а ръководството ѝ да бъде гласувано спрямо споразумението с ГЕРБ. Беше предложен и вариант поправката да важи само за първото заседание на комисиите, но то беше отхвърлено от залата.

Днес Денков отново се върна към темата и поиска депутатите да изберат председател на правната комисия (номинацията на „Продължаваме промяната – Демократична България“ е юристът Стою Стоев). Изявлението му беше посрещнато остро от „Възраждане“, които заявиха, че не са съгласни да се избира председател само на една комисия и многократно обвиниха коалицията, че е „патерица на ГЕРБ“.

Десислава Атанасова взе думата за обратно становище и предложи по-късно днес да бъде свикан отново председателски съвет, който отново да обсъди ръководствата на постоянните парламентарни комисии. От изказването ѝ се разбра, че изборът на председател на правна комисия може да бъде изведен отделно, само ако днес на срещата с „Продължаваме промяната – Демократична България“ бъде постигнато споразумение за общо управление.


С това Атанасова даде ясен сигнал към коалицията, че „джентълменското споразумение“ ще спре да важи, в мига в който ГЕРБ постигне договореност за управление с други политически сили. Все пак Желязков подложи предложението на Денков на гласуване, но то беше отхвърлено от всички останали формации.

След размяната на реплики в залата от „Продължаваме промяната – Демократична България“ се оплакаха, че от ГЕРБ са нарушили споразумението.

Това обяснява защо сме внимателни в отношенията си с ГЕРБ – във всеки един момент може да се окаже, че това, за което сме се споразумели, може да бъде нарушено.

Денков изрази надежда, че ГЕРБ ще ревизира тази си позиция и ще преразгледа решението. Другият председател на парламентарната група Атанас Атанасов отбеляза, че в политиката много важно нещо е доверието, и за да се изгражда такова, трябва да се изпълняват ангажиментите.

Атанасова обаче контрира с думите, че джентълменското споразумение не е изчерпано, тъй като разговорите между двете формации продължават. Обясни и че то би важало само ако животът на 49-тото Народно събрание бъде по-дълъг от три месеца.

„Аз уверявам колегите, че единствено от нас и от тях зависи животът на 49-тото Народно събрание да бъде дълъг и то да излъчи редовно правителство. В този случай въпросът с ротацията на председателя на парламента и на правната комисия, разбира се, че не стои под въпрос.

Това споразумение ще бъде спазено.

Очаквам колегите в 17.00 часа за среща с нашия кандидат за министър-председател и се надявам, че те ще осигурят дългия живот на българския парламент като подкрепят кабинета на г-жа Мария Габриел“, каза Атанасова.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram