Девет са потенциалните кандидати за нов патриарх

Девет от тринадесетте митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх на Българската православна църква (БПЦ), съобщава БиТиВи.

Това са Великотърновският Григорий, Плевенският Игнатий, Ловчанският Гавриил, Пловдивският Николай, Варненският Йоан, Русенският Наум, Врачанският Григорий, Видинският Даниил и Американският Йосиф.

Неврокопският Серафим, Старозагорският Киприан и Западноевропейският Атноний нямат навършени 50 години, а Доростолският Яков няма 5 години на поста. Сливенски митрополит пък все още не е избран.

Според устава на (БПЦ) те трябва да са навършили 50 години. Друго услови е те да са били митрополити поне 5 години.

В 7-дневен срок от кончината на патриарха архиереите трябва да изберат наместник-председател на синода, който ще ръководи временно и овдовялата Софийска митрополия. Наместник-председателят, заедно със Светия синод предприемат необходимото във връзка с избирането на нов Български патриарх. Това трябва да стане не по-късно от четири месеца след овдовяването на патриаршеския престол.

Избираемият за Български патриарх и Софийски митрополит трябва да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква, да е поне на 50 години, да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години и да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram