Две основни версии за катастрофата на „Струма“, предстои ДНК анализ

„Този участък е наистина много тежък – с огромна денивелация, в комбинация с остри завои. При миг невнимание може да се стигне наистина до тежък инцидент“, заяви пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров след тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“ тази нощ, при която автобус се запали и загинаха повече от 40 души.

Пътували са 4 автобуса и е възможно пътници да са се прехвърляли, затова е трудно да се каже колко са жертвите в изгорелия автобус, уточни Бойко Рашков.  

„Напълно е възможно това запалване да се е получило в резултат на допира до мантинелата. Но това са наши версии, първоначални.“

Това е непозната по своите мащаби човешка трагедия, подчерта заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

„Имаме информация, че в този автобус са пътували 52 пътници, от тях 12 са били деца“, добави той. По начална информация пътниците са граждани на Северна Македония.

Работи се по две версии за пътния инцидент – човешка грешка и възникнала внезапно техническа неизправност, поясни Сарафов. По думите му човешката грешка никога не е изключена. 

Оцелелите се разпитват от екип на Националната следствена служба. 

Автобусите за спирали за почивка, затова ще се уточнява имало ли е прекачвания на хора, потвърди Борислав Сарафов.

Ще се мери наклонът на пътя и ще се установяват неговите характеристики.

Такъв инцидент се разследва много трудно и много дълго, каза пред БНР следователят с дългогодишен опит Георги Илиев.

„Условията, при които ще бъде извършен огледът, са сложни. Огледът трябва да бъде извършен много прецизно. В огледа трябва да участват специалисти по пожарно дело, по пътно строителство, по изправност на автомобилите и т.н.

„Има седем души, които са очевидци. Дано не са спали по време на инцидента. Те ще кажат дали пожарът е почнал първи или пожарът е в резултат на сблъсъка с мантинелата“, посочи Илиев.

Той изрази мнение, че версиите на разследването ще бъдат не две, а няколко. По думите му разследването трябва да проследи всичко от началото на пътуването на автобуса

Туристическата агенция, организирала пътуването, е от Скопие. Туристите са пътували по време на удължен уикенд заради Деня на албанската азбука. 

Източник и снимка: БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram