Двама енергийни министри в словесен дуел за случващото се в енергетиката

Мисля, че към момента нещата в енергетиката изглеждат балансирани, трудни, но това е валидно за цяла Европа. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов в предаването „Тази неделя“ по бТВ.

По думите му всички договорени количества газ с Азербайджан са можели да влязат в България и за това няма технически пречки. „Защо не са влезли – в момента предстоят проверки“, допълни Николов.  

По думите му в НЕК в момента, след тригодишен ремонт, липсва приблизително 1 гигават балансиращи мощности, които могат да доведат до съвсем различна цена на електроенергията.

Според Теменужка Петкова цените на електроенергия в България са можели да останат ниски, ако двете служебни правителства на президента Радев си бяха свършили работата и бяха продължили преговорите с Европейската комисия за въвеждане на т.нар. „механизъм за капацитет“. „Това щеше да ни даде възможност нашите въглищни централи да получат държавна помощ и на базата на тази помощ да предлагат на свободния пазар електрическа енергия на достъпни цени“, обясни тя.

Министър Николов обясни, че въглищните централи в България в момента работят на пълен капацитет. „Преди служебните правителства работата на ТЕЦ „Марица-изток“ 2 беше силно субсидирана от държавата и от БЕХ. След встъпването в длъжност на служебните правителства този ТЕЦ работи на пазарен принцип и работи с доста по-добри финансови резултати към момента. Повече от 2 милиона мегаватчаса са пуснати на свободния пазар, което води до максимално потискане на цената, особено в пикови часове. Това води до ситуация, в която волатилността на цените на пазара на дневна база е свита максимално“, обясни на свой ред той.

Според бившия енергиен министър Теменужка Петкова компенсациите, които правителството предлага за българския бизнес, са недостатъчни. „Колегите от правителството предлагат да бъде предоставена помощ на българския бизнес до 75% от разликата между пазарната цена и референтната пазарна цена, която КЕВР е определил, но не повече от 30%. Ние предлагаме тази помощ да бъде до 75%“, обясни Петкова.

Министър Николов обясни, че размерът на компенсацията може да достигне до 75%, когато този размер не е над 30% от разликата. Това зависи и от прогнозните стойности на свободния пазар, посочи той. „За да бъдат компенсациите необходими по размер и за да задоволят текущите нужди, следва да се наблюдава динамиката на пазара. Затова не може да се закове стойност към момента, трябва да има предвидимост. Затова има таван“, обясни на свой ред Николов./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram