Да спрат да таксуват тока на Божиите храмове като на фабрики

В навечерието на Рождество Христово храмовете едва успяват да покрият скъпите сметки за ток и отопление. За да закърпят месечния бюджет, много от църковните настоятелства са въвели различни такси за миряните. Повечето от тях касаят снимането в дома на Бога. Черквите се издържат още от кръщенета, венчавки и опела, от споменаване на имена за здраве, от водосвети на офиси и апартаменти.

Размерът на таксите за различните църковни служби е определен от Светия синод през 1917 г., но на практика никога не се е спазвал. Например тогава официалната такса за Свето кръщение бе 30 лева, а днес официално е 80 лева, но в редица църкви достига до над 120 лв. Официалната такса за водосвет пък е 30 лева, а за маслосвет – 60 лева, но на практика всеки свещеник получава толкова, колкото му дадат хората.

Таксата за снимане във всяка църква също е спусната от Светия синод – 20 лева за фотоапарат и 60 лева за камера. В повечето храмове цената се усреднява и услугата „право на снимане“ се калкулира в цената на кръщенетата и църковните сватби . „При нас венчавката например е 180 лева. В нея се включва и ползването на камера – 40 лева, както и хорът“, коментира пред „Телеграф“ ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на столичен храм „Преображение Господне“. Той поясни, че при кръщене снимането е двойно по-евтино. В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ цената за снимки с фотоапарат от 10 лева е без промяна, но се следи изключително зорко нейното заплащане. Причината е, че катедралният храм няма приходи от венчавки и кръщенета, защото те са забранени там. Разчита се основно на продажбите на свещи и сувенири от църковния магазин.

Като лек срещу напиращата инфлация през лятото митрополитите решиха да вдигнат двойно цените на свещите. Най-евтините от 20 ст. станаха 40 ст., тези от лев – два. Най-скъпите вече излизат 6 лева. Проверка показа, че в някои столични храмове вощеници от чист восък може да достигнат дори до 10 лева. Духовници обаче коментират, че увеличението в цената на свещите е било изядено от инфлацията. Калкулацията показва, че от 160 лв. за кило продадени свещи 112 лв. отиват в касата на Синода, а остатъкът остава за съответния храм. На въпрос успяват ли да закърпят бюджета, отец Василий отговаря: „Много е сложно. Въпреки че цените на свещите се повишиха двойно, ставката от килограм за съответната църква остана същата – преди беше около 23 лева и стотинки, сега е около 48“. По думите на свещеника отдавна никой храм не може да се издържа само от продажбата на свещи. „Основният приход идва от треби, такси и дарения. И се молим на Господ“, казва той.

Духовникът обяснява, че са затегнали колана – през деня ту пускат парното, ту го спират. „Ние сме на ТЕЦ, притеснени сме с тези цени на газа – какво ще става сега през зимата. А сме още и на промишления ток. Добре че държавата дава компенсации, но ето, през октомври ми дойде двойно по-голяма сметка от 700 лева“, казва свещеноикономът.

Ценоразписът на столичния храм „Свети апостоли Петър и Павел“, който е публикуван в сайта на енорията, е изключително подробен и съобразен с официалните такси. Тук само венчавката е малко по-скъпа от официално установената. Ако е с един свещеник, е 150 лева, с двама свещеници – 180. В списъка е предвидена и една нова служба, извършвана при полагане на урна в размер на 50 лева. Отец Кирил Дидов, предстоятел на храма, сподели: „Съобразяваме се в това трудно време, в което живеем, и не може да искаме от миряните повече от това, което е постановено от Светия синод, а за някои треби сме предвидили и по-малка сума. Който има възможност, може да даде и повече, което ще е преди всичко в помощ за храма през зимата, за да можем да си платим сметките за електроенергията. Разчитаме и на някаква енергийна помощ, но най-вече да спрат да таксуват тока на Божиите храмове като на фабрики“.

В столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ на Женския пазар се подпомагат в кризата с доста интересна и уникална услуга – палене на електрическо кандило пред снимката на покойник. Има условие той да е родом или да е починал в рамките на енорията. Светлинката в негова памет се пали всеки ден, което се заплаща 24 лева годишно. Общият приход от мемориалната стена носи на храма около 8000 лева. Там най-скъпата свещ за олтара излиза десетачка. Кръщенето е 100 лева, венчавката – 200, а опелото на покойник струва на близките 140 лв.

На Централните софийски гробища пък опелото е 90 лева. Цената на църковния хор не е включена. Тя се заплаща допълнително около 20 лева – по 5 на певец.

Венчавките от 150 до 500 лв.

Както в София, така и в цялата страна цената на венчавките варира в различните храмове, и то в широки граници – от около 150 до 500 лева. Във Варна например най-скъпа е венчавката в катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Тя струва 470 лв., а с капарото от 270 лв. може да се плати за два такива ритуала в някоя по-малка църква. В сумата е включен и хонорарът на хористите, който е 150 лв. От храма казват, че откакто сме в криза, желаещите за църковен брак са намалели. В църквата „Св. Николай“, венчавката е в пъти по-евтина, като сватбеният ритуал там струва 150 лв. В цената са включени и 80 лв. за хор. Цената на венчавката в църквата „Света Петка“ е 160 лв., като за хора се доплащат 50 лв.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram