Грипът се завръща по-яростен, имунитетът ни е слаб

По-тежка и с повече усложнeия грипна вълна очакват епидемиолозите у нас. Причината е нетренираният ни две години имунитет, който е и отслабен, коментираха пред “Труд” лични лекари. Според тях заради мерките срещу COVID-19 повечето хора максимално са намалили контактите си, мнозина с хронични заболявания са предпочели да се изолират, а трети не са сваляли маските на публични места. Освен това, докато върлуваше COVID, грип и есенни вируси почти нямаше.

Според завеждащия Националната референтна лаборатория “Грип и ОРЗ” – проф. Нели Корсун двата нови грипни щама, които ще ни атакуват тази година са “Дарвин” и “Австрия”, но остават да върлуват и вече познатите ни “Виктория” и “Пукет”.

“Дарвин”, който е от типа Н3N2, засяга крайните възрастови групи – най-малките и най-възрастните хора. Докато B-вирусите като “Австрия”, който е от типа B/Victoria, по-често се срещат при по-големи деца, тийнейджъри и младите хора в работоспособна възраст.

Симптоматиката на грипа и коронавирусната инфекция е сходна, но при грипните вируси началото на заболяването е по-внезапно. Човек изведнъж може да се почувства с висока температура, главоболие, болки в мускулите и ставите, силна отпадналост и кашлица. Докато при COVID началото е по-постепенно.

Лични лекари и епидемиолози коментираха, че в момента върлува коктейл от есенни вируси – ентеро, рино, бока и др. Най-опасен обаче бил респираторно- синцитиалният вирус, който може да засегне хора от всички възрасти, но по-често предизвиква инфекции при децата и новородените бебета.

При много здрави деца и възрастни инфекцията с респираторен синцитиален вирус причинява симптоми, подобни на тези при настинка. При новородените бебета обаче RSV може да доведе до по-сериозни състояния – той е чест причинител на инфекции на белите дробове и дихателните пътища при новородени бебета и малки деца. Възрастните хора имат леки симптоми като запушен нос или треска, но децата под 1-годишна възраст проявяват най-силни симптоми като треска, кашлица с хрипове и затруднено дишане.

Епидемиолозите препоръчват в сезона на вирусите и грипа да се носят маски в градския транспорт и на други публични места, където се събират големи групи от хора. Превенцията срещу грип и други респираторни вируси включва по-често миене на ръцете и оставане вкъщи още при първи симптоми.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram