Градушка като яйце помля цялата реколта в Дулово

Цялата продукция на земеделските производители в района на Дулово е съсипана от падналата вчера градушка. Днес е започнал и опис на пораженията по къщите, каза пред Би Ти Ви председателят на общинския съвет в града Невхис Мустафа.

„Вчера през Дулово мина едно бедствие, което аз не съм виждала през живота си. За щастие щетите са само материални. Сутринта обиколих улиците и видях, че голяма част от къщите са в окаяно състояние“, обясни тя.

Местните хора разказаха, че ледените късове са били с големината на яйце. Междувременно днес от агенцията за борба с градушките пуснаха съобщение до медиите, в което се казва, че облаците над община Дулово са били „обработени, което е намалило щетите от падналата градушка на 6 август“.

По данни на агенцията, противоградовата защита е започнала в 9,50 часа и е продължила до 15 часа, като са изстреляни 54 палки и 288 пиропатрона. „Благодарение на дейностите на ИА „Борба с градушките“ значително е намален размерът на ледените зърна, а продължителността на валежа и щетите са ограничени“, казват от агенцията.

Уточнява се, че поради навлизане на облака в подходите за излитане и кацане на летище Варна работата по обработването му е прекратена, което е довело до образуване на нов лед в него и градушка в отделни райони на община Дулово.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram